Tiedotusvälineet hyvä, media paha

luottamusPanin merkille mielenkiintoisen seikan tänään julkaistussa Kunnallisalan kehittämissäätiön Luottamustutkimuksessa verrattuna aiemmin julkaistuun Kansan arvot -tutkimukseen. Aivan alkuperäisiä kysymyksen muotoiluja ei näytä löytyvän, mutta oletettavasti kysymykset ovat melko samat, kun skaalat ovat melkein täsmälelen samat.

Kansa siis näyttää luottavan tiedostuvälineisiin, mutta kansa ei luota mediaan. Itse väittäisin, että tässä on kyse melko tavanomaisesta kehystyksestä. Media tuo mieleen mainosmediat, mediakritiikin ja vaikkapa Almamedian. Tiedotusvälineet taas tuovat mieleen viranomaistiedotteet, yhdeksän uutiset ja 80-luvun.

Kun nyt tiedetään, miten paljon kehystys vaikuttaa, siirrämme vallan kokonaan kysyjälle. Jos kysyjä haluaa tuottaa mediaa imartelevan gallupin kannattaa kysyä luottamusta tiedostusvälineisiin. Jos taas kysyjä haluaa kyseenalaistaa median asemaa, kannattaa kysyä kansalaisten luottamusta mediaan.

Kun tällaisia tuloksia esitellään mediassa nykyään toistuvasti, olisi ihan hyvä miettiä, pitäisikö kansalle alkaa mediakritiikin lisäksi takoa päähän gallup-kritiikkiä.

Lähteet:

Taloudellinen tiedotustoimisto & T-Media: Kansan arvot s 2

Kunnallisalan kehittämissäätiö: Luottamustutkimus s 15

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2 thoughts on “Tiedotusvälineet hyvä, media paha”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.