Ilmasto pitää pelastaa. Siinä kaikki.

Puhe puoluevaltuuskunnassa 21.11.2015

Hei hyvä valtuuskunta,

Tapojeni ja yleisen tavan vastaisesti halusin näyttää teille yhden kuvaajan:

Peters et al, 2014

Tässä Petersin ynnä muiden tutkijoiden piirtämässä kuvassa näette ensinnäkin tumman ylimmän viivan. Se on hiilibudjetti, jota kulkien ilmastonmuutos pysyy kahdessa celsiuksessa.
Kuvaajan alla on merkitty 2014 asti toteutuneet päästöt ja sen jälkeen nyt luvatut päästövähennykset. Alin on USA, sitten EU ja sitten Kiina. Sen jälkeen muu maailma.
Harvoin yksi kuvaaja kiteyttää yhtä tarinaa niin hyvin kuin tämä. Kuvaajasta näkee ihan selvästi, että pelkästään kolme suurinta ilmaston saastuttajan lupauksilla uhataan mennä yli kahden asteen, vaikka muu maailma lopettaisi päästöt nollaan. Raja paukkuisi jossain siinä 2030 jälkeen.
Ja on hyvä muistaa, että siellä muissa on sellaisia toimijoita kuin Intia ja koko Afrikka. Koko historian katsannossa näillä toimijoilla olisi suurempi oikeus vähän päästellä, jos sillä voi vaurastua. Kuten toki myös Kiinalla. Kansalaista kohti päästöt ovat siellä kuitenkin maltillisella tasolla.
Tuo kaksi astetta on tavoite. Tuo kaksi astetta on meidän tavoite. Tuo kaksi astetta on syy meidän poliittiseen toimintaan. Kahden asteen päässä alkaa miinakenttä, johon ihmiskunnan ei pidä astua.

On kuitenkin hyvä huomata, että pelkästään tavoitteiden kiristäminen ei riitä. Tavoitteet ovat tavoitteita. Politiikka on politiikkaa. Pitää puhua siitä, miten tavoitteisiin päästään politiikalla.

Järkevä tavoite olisi nolla tai alle. Järkevä politiikka olisi hinta hiilelle ja sotaa vastaava mobilisointi uusiutuvien rakentamiseen ja ilman puhdistamiseen.

Järjen pitää voittaa muuten ihmiskunta häviää.

Lähteet:

Artikkeli, jos kuva on

Voxin juttu aiheesta

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.