Puhe Vihreiden puoluevaltuuskunnassa 22.11.2014

Vaihteeksi tällaista tunnelmointia…

myrsky nousee

Hyvä puoluevaltuuskunta,

Olen jostain syystä saanut nukuttua vähän huonosti viime aikoina.

Yhtenä yönä heräsin miettimään suuren elokuvaohjaaja Werner Herzogin erästä lausahdusta. Herzog oli juuri tehnyt kansanvalistusdokumentistaan tekstaamisesta auton ratissa (spoiler alert: ei ole hyvä idea tekstata ja ajaa). Mutta se mitä jäin miettimään oli, kun vanha elokuvavelho sanoi haastattelussa: “Näen jotain sivilisaatiossa, joka on tulossa pahantahtoisesti ja voimakkaasti meitä kohti.”

Perinteiset syvän vihreät voivat tietenkin sijoittaa tuon jonkin pahantahtoisen tilalle monta kriisiä. Väitän, että se kriisi voi olla syvällisempikin.

Politiikka on unelmointia. Unelmointia paremmasta yhteiskunnasta. Unelmointia arjen vaikeuksien voittamisesta. Unelmointia siitä, että seuraavan polven ei tarvitsisi miettiä aseita ja saasteita, unelmointia siitä, että seuraava polvi saisi tehdä taidetta tai tiedettä, jos niin haluaa.

Messukeskuksen Slush tapahtuma keräsi ison joukon poliitikkoja imemään sitä intoa, mitä nuorista yrittäjistä irtoaa. Ja miksi ei irtoaisi? Startup on lupaus sijoituksen hyvästä käytöstä. Sijoitus on eräänlainen unelma.

Vasemmiston politiikka on onnistuessaan aina ollut hyvä unelma. Oikeisto selviää eilisen arjella ja oikeistopopulismi tarvitsee viestinsä tueksi painajaisia.

Unelmat voivat olla höttöisiä. Meidän politiikkamme unelmien pitää olla siksi vaalikauden mittaisia.

Unelmat voivat olla liian kauas ja liian väärin kurkottavia kuten totalitääristen valtioiden taustalla olevat utopiat. Meidän unelmien pitää olla rakentavia, avointa yhteiskuntaa kunnioittavia.

Itse olen lopulta alkanut pelkäämään sitä, että olemme lopettaneet unelmoinnin. Se on minusta se Herzogin jokin joka tulee pahantahtoisesti meitä kohti: Unelmien loppu.

Kiina ohittaa Yhdysvallat suurimpana tieteen ja kehityksen rahoittajana 2020 mennessä. Eurooppa on ohitettu jo ajat sitten. Ikävästi sanoen meidän unelmamme loppuvat nykyään kännykkäappeihin ja dollarimerkkeihin. Sellaisetkin unelmat voivat olla hyviä, mutta ne eivät yksin riitä.

Meillä puolueena on unelmia. Meidän unelmamme ovat kuten huomenna hyväksyttävä koulutuksen korjauspaketti: uskottavia ja tarkasti määriteltyjä. Meidän unelma on ihmisestä, joka kääntää luonnon vihollisesta ystäväksi. Meillä on hyvä unelma. Jos unelmat kuvataan ja niihin uskotaan vaalikentillä, löytävät äänestäjät meidät vaaleissakin.

Enemmän luotaimia komeetoille. Enemmän tutkijoita etsimään jotain mitä emme vielä tiedä. Enemmän hyviä kouluja. Enemmän hyviä sairaaloita. Parempaa sosiaaliturvaa. Ei hätäisiä tutkintoja, vaan hyviä työpaikkoja valmistuville.

Eurooppa on ollut leikkauspolitiikan vuoksi nyt pidempään talouskurimuksessa kuin Suuressa lamassa. Lamat eivät pohjimmiltaan juuri muutu. Tässäkin lamassa ainoa pelättävä asia on pelko itse. Pelko estää unelmat, mutta unelmat estävät pelon. Vihreiden unelmien pitää voittaa pelko.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.