Innovaatiokilpailuista Suomelle puhtia

Triple_dead-heat

Nyt kun vanhat ja suuret hallituspuolueet ovat vaihtaneet puheenjohtajansa, minihallitusneuvottelut alkavat varmaan nopealla aikataululla. Keskeinen vääntö syntyy siitä, että demarit ehkä uskaltavat vihdoin palata juurilleen ja vaatia valtion toimia paikassa, jossa valtion toimista olisi apua ihan koko taloudelle. Heidän toiveeseensa on helppo yhtyä, mutta samaan aikaan hieman pohdituttaa, onko todella järkevää tarjota laastarina pientä elvytyspakettia, kun aiemmilla leikkauksien aiheuttaman valtavan aukko jää väistämättä peittämättä.

Yhdenlaisen laastarin kuitenkin ihan oikeasti haluaisin käyttöön mahdollisimman pian. Olen ollut huomaavinani, että monet tahot ovat alkaneet puhua siitä, että Suomesta pitäisi tehdä maailman paras kokeiluyhteiskunta. Olen täsmälleen samaa mieltä ja nyt tarvitaan ideaan lihaa luiden ympärille.

Hankalasti toimivien hankebyrokratioiden sijaan (tai aluksi lisäksi) tarvitaan parempia tapoja jakaa tutkimusta ja kehitystä tukevaa rahoitusta. Yritystuista pitäisi siirtyä avoimempiin malleihin, joissa ei kyseltäisi yritysten perinteisyyttä ja lähestysmistapojen sopivuutta virkamiesten mielenlaatuun.

Ehdotan, että perustamme vuosittain jaettavan 5,2 miljoonan euron FinnX-palkinnon. Palkinto jaettaisiin viidelle interventiolle, jotka täyttäisivät selvästi etukäteen määritetyt kriteerit.

Ehdotan, että mukaan voitaisiin aluksi ottaa vaikkapa seuraavat viisi sarjaa:

1) Interventio, jolla lisätään vanhusten tyytyväisyyttä elämäänsä.

2) Interventio, jolla vähennetään kotitalouden sähkönkulutusta.

3) Interventio, jolla lisätään nuorten poliittisen osallisuuden tunnetta.

4) Interventio, jolla vähennetään ihmisten alkoholin kulutusta.

5) Interventio, jolla lisätään ihmisten liikkumista.

Interventioksi kävisi, mikä tahansa lyhyen ihmiskontaktin vaativa toimi, joka olisi helposti skaalattavissa ylöspäin. Voittajaksi kelpaisi siis liikuntaan kannustava appi tai ryhmätoimintamalli. Tärkeintä olisi, että mallin voisi opettaa ryhmälle ihmisille vaikkapa tunnin kontaktilla tietyn etukäteen määritellyn standardikehikon sisällä.

Osallistua saisivat mahdollisimman laajoin kriteerein erilaiset tiimit kaikkialta Suomesta ja ulkomailtakin. Kilpailijoilta voisi ottaa pienen korvauksen arviointiin osallistumisesta mutta sen lisäksi mukana, mutta hyvien ideoiden ja toteutusten ei pitäisi jäädä kiinni osallistumismaksuun.

Oleellista olisi, että rahat jaettaisiin  tarkasti vedetyn kokeellisen testauksen läpi. Mukaan voitaisiin ottaa vaikkapa viisi parasta innovaatiota, jotka testattaisiin verokkiryhmillä. Yksi muutaman sadan ryhmä testaisi appia ja toinen muutaman sadan ryhmä testaisi ryhmätoimintamallia. Koejakson lopussa tarkistetaan, mikä ryhmä innostui liikunnasta eniten ja näin saataisi sarjan voittaja.

Sarjoja voitaisiin päivittää kokemusten perusteella seuraaville vuosille. Osa teemoista kannattaisi varmasti pitää samoina vuodesta toiseen ja osaa tuunata vastaamaan muuttuvan maailman ongelmia.

Millennium-teknologiapalkinto oli ihan hauska idea. Sen huono puoli oli vain se, ettei siinä tuotettu oikeastaan mitään muuta hyvää Suomelle tai suomalaisille kuin pari luentoa, vähän patsastelua päättäjille ja ripaus hyvää PR:ää. FinnX-palkinnolla saataisiin tuotettua hyvää tekemisen meininkiä, oikeita ratkaisuja oikeisiin ongelmiin ja kaikki Millennium-palkinnosta kuviteltavissa olevat PR-edut.

Kilpailut toisivat Suomeen osaamista kokeellisesta interventioiden suunnittelusta. Usein teknologiapalkinnot maailmalla ovat tuoneet sijoituksia huomattavasti suurempina summina kuin mitä palkintorahat. Rohkea kilpailujen tuominen perinteisesti ”pehmeiksi” kysymyksiksi ajatelluille aloille toisi huomiota todellisiin ongelmiin ja edistäisi kaikkea sitä, mitä innovaatiorahoituksen toivotaan edistävän. Muutama Suomen yhteiskuntaan niin harmillisesti kuuluva silokin saattaisi avautua.

Maailmalla suurilla teknologiapalkinnoilla on ratkaistu ongelmia longitudin määrittämisestä alkaen ja päättyen avaruusalusten rakentamiseen ja robottiautoihin. Suomi tarvitsee rohkean aloituksen ja tässä on siihen hyvä mahdollisuus.

Olen varma, että ehdotukseni ei herätä kaikissa pelkästään myönteisiä tuntemuksia. Kiistämättä ajatuksessa olisi vielä lisämääriteltävää ja varmasti myös kaikenlaisia byrokraattisiahaasteita.  Kokeiluyhteiskuntaa ei kuitenkaan kokeiluitta rakenneta. Todellinen uuden keksiminen vaatii  kohtuullisia määriä hullua kokeilua. FinnX-palkinto olisi hyvä kokeiluyhteiskunnan kokeilu.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.