Kaupunki kehittyy isojen tahdissa tai yhteisten sopimusten

Pormestariohjelmatanssi – Takarivissä mennään toiseen suuntaan kuin Ikosen johdolla
Tampereen pormestariohjelma on vihdoin julkaistu. Ohjelmaa ovat ehtineet kommentoimaan jo monet arvostamani valtuutetut ja varavaltuutetut. Hanna Hakko blogasi ympäristöasioista, Jaakko Stenhäll monin tavoin prosessista ja Antti Ronkainen vasemmistoperspektiivistä.

Koska en ole itse ole ehtinyt muhimaan ajatuksia ohjelmasta kovin montaa päivää kiitos suljetun prosessin, kommentoin vähän jälkijunassa muutamaa itselleni tärkeää kohtaa. Ennen vaaleja ja koko prosessia pidin jokseenkin kahta asiaa tärkeänä ohjelmassa: ratikkalinjausta sekä verojen noston. Ensimmäinen ratkaisee Tampereen kaupunkikehityksen suunnan ja jälkimmäinen taitaa olla paras vaihtoehto leikkausintoisessa poliittisessa ilmapiirissä. Nämä kohdat ovat minulle edelleen tärkeitä siksi käsittelen niitä kuitenkin erillisnä kohtina.

Tampereen pormestariohjelman kommentteja ja nostoja

1. Ratikkalinjaus

Katuraitiotien yleissuunnitelman ja kustannusarvion valmistuttua keväällä 2014 tehdään päätös hankkeen toteuttamisesta ja aikataulusta. Tavoitteena on ratikan rakentaminen.

On hyvä, että ratikasta on sentään jonkinlainen positiivinen linjaus ohjelmassa. Kokoomuksen sisäiset rivit ovat niin hajallaan ratikan suhteen, että on tärkeä pakottaa rivit suoriksi jo tässä vaiheessa. Väistämättä kuitenkin tuntuu siltä, että tässä on haluttu jättää joitakin ovia auki siltä varalta, että taloudellinen tilanne notkahtaa tai hanke osoittautuu hiukankaan kalliimmaksi kuin nyt. Tavoittelu on vähän heikompi polittiinen toimi kuin tekemisen ilmoittaminen.

Tulos on mielestä pettymys.

2. Verot

Uusien työpaikkojen luominen ja menestyvä yritystoiminta ovat parhaita tapoja turvata veropohja. Osana talouden tasapainottamista verotuksen tasoa ja veropohjan laajuutta voidaan tarkastella valtuustokauden aikana.

Veroilla on merkitystä minulle siksi, että niistä on vaikeampi puhua pehmoisia.´Kaikissa ohjelmissa luvataan kyllä parantaa terveydenhuoltoa, kouluja ja kaikkea muuta kaikille rakasta, mutta on paljon vaikeampia sanoa, mistä rahat tulevat. Kun rahan lähdettä ei voida osoittaa, jäävät pehmoiset sanat vain  kauniiksi lupauksiksi niille päättäjille, jotka eivät osaa lukea numeroita.
Pormestariohjelmassa on nyt päädytty siihen ratkaisuun, ettei mitään linjoja ole kirjattu. Tämä tarkoittaa sitä, että linjat ovat sekaisin ja esimerkiksi kokoomus ei ole joutunut vääntämään sisäistä sotaansa, joka siellä epäilemättä syntyy realistien ja tiukasti veroja vastustavien välille. Ohjelmassa olisi pitänyt linjata selvästi kiinteistöveron korotuksen puolesta, koska se ei satu juurikaan pienituloisimpiin ja rahoituksen takaamiseksi vaikeina aikoina myös kunnallisveron nostosta.
Tulos on valtava pettymys.

3. Muita hajanaisia huomioita ohjelmasta

Rantaväylän tunnelin suunnitteluvaihe päättyy syksyllä 2013, jolloin valmistuu lopullinen toteutussuunnitelma ja kustannusarvio. Tässä vaiheessa valtuustossa arvioidaan uudelleen hankkeen toteuttamisedellytykset ja aikataulu.

Valtuuston enemmistö vastustaa tunnelia. Tulos tässä on siis käytännössä se, että valtuusto kumoaa päätökset rakentamisesta ja suunnitteluun kuluvat rahat menevät hukkaan. Lisäksi Tampere tuskin saa valtiolta tunneliin varattua taloudellista tukisummaa. Surkea juttu ja veronmaksajien rahojen tuhlaamista. No kiitokset voi sitten osoittaa niille henkilöille, jotka hankkeen lopulta kaatavat.

 Kävelykeskustaa laajennetaan. Hämeenkatu Tammerkosken ja rautatieaseman välisellä alueella muutetaan joukko- ja kevyen liikenteen kaduksi vuonna 2014. Valtuustokauden loppupuolella arvioidaan muutoksen vaikutuksia keskustan kehitykselle ja liikenteen sujuvuudelle.

Ehdottomasti ohjelman raikkain osa! Hämeenkadusta on kirjoiteltu aikoinaan monta kannaria Tampereen vihreissä nuorissa ja aina silloin tällöin on tuntunut, ettei mitään tapahdu. Nyt tapahtuu. Hyvä!

5.6. Visualisointia, avointa dataa ja sähköistä asiointia lisätään

Kaupungin päätöksentekoaineistoa, kuten kaavoja tai katusuunnitelmia, visualisoidaan aiempaa enemmän, ja tiedon saatavuutta ja ymmärrettävyyttä parannetaan tavoitteena kaupungin päätöksenteon helppo ja ajantasainen seuraaminen.

Kartoitetaan, mitä tietovarantoja kaupungin eri yksiköissä on, ja luodaan tiekartta tiedon muuntamiseksi avoimeksi dataksi kuntalaisten, yritysten ja kansalaisjärjestöjen käyttöön. 

Kaupungin ohjelmistoissa on käytettävä mahdollisimman paljon avoimia ja dokumentoituja rajapintoja tai avoimeen lähdekoodiin perustuvia ratkaisuja. 

Kuntalaisten sähköisen asioinnin mahdollisuuksia lisätään kaikissa keskeisissä palveluissa. Nettisivustojen rinnalla kehitetään mobiilipalveluja. Hyvinvointiteknologiaa hyödyntämällä kehitetään palveluiden laatua, oikea-aikaisuutta, turvallisuutta ja tehokkuutta. Tavoitteena on palvelujen käyttäjäystävällisyys. 

 Koko tietotekniikkaan liittyvä kappale on täyttä rautaa. Tässä puolessa kaikkien muiden pehmotekstien tapaan vielä jää nähtäväksi, mitä osia ohjelmasta tosiasiassa toteutetaan. Tosiasia on, etteivät tämän kohdan asiat ole ilmaisia kaupungille, vaikka niistä voi hyvinkin pidemmällä aikavälillä syntyä voittoja.

Kannattaako Vihreiden tanssia pormestariohjelman mukaan?

Poliittisena valintana mukana oleminen missä tahansa koalitiossa on aina erittäin tärkeä. Leikkimisen lopettaminen ei ole useinkaan helppoa kesken kaiken, koska tulossa on yleensä yksi tai kaksi asiaa, jotka ovat kullekin poliittiselle ryhmittymälle tärkeitä ja menisivät huonommin, jos ei olla mukana päättämässä. Koalitiolla on väistämättä oma inertiansa, josta on vaikea päästä eroon, vaikka politiikka kääntyisi melkein päinvastaiseksi haluttuun nähden.
Tältä pohjalta Vihreät (ja itseasiassa myös vaaleissa fiksuuntunut Vasemmistoliitto) ottavat melkoisen riskin koalitioon osallistuessaan. Ohjelma ei ratkaise kovimpia kipukohtia vaan taistelut jäävät käytäväksi seuraavan neljän vuoden aikana. Tosiasia on, että näissä väännöissä tuskin on kovin montaa voittoa odotettavissa. Pahimmillaan käteen ei siis jää oikein mitään. 
Ei ole poissuljettu vaihtoehto, että kaupungin politiikasta tulee kokoomuksen ja demarien kaupankäyntiä, josta sitten annetaan joitakin almuja pienemmille ryhmille. Vihreillä varmasti auttaa hyvä pitkään rakennettu luotettu asema politiikan keskellä sillanrakentajana. Toisaalta tämän aseman hienoutta voi hyvästä syystä kyseenalaistaa. Usein fiksu sillanrakentaminen muuttuu ajan saatossa vain toisten myötäilyksi.
Itse en ehkä olisi uskaltanut ottaa riskiä näin löysällä ohjelmalla. Olisin vaatinut enemmän. Toivottavasti olen väärässä, kaupungin talous hoidetaan heikompia kurittamatta ja ratikka rakentuu jo lähitulevaisuudessa. Aina voi toivoa.
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2 thoughts on “Kaupunki kehittyy isojen tahdissa tai yhteisten sopimusten”

  1. ”No kiitokset voi sitten osoittaa niille henkilöille, jotka hankkeen lopulta kaatavat.” Mitään vikaa ei ole niissä jotka ovat hanketta ajaneet kuin käärmettä pyssyyn hyvin tietäen että suurin osa tamperelaisista on johdonmukaisesti vastustanut sitä? Kyllä nyt etenkin demokratiassa mitä tahansa pitkäkestoista hanketta ajettaessa tulee pitää mielessä että se voi kaatua vaaleissa kansalaismielipiteeseen.

    1. Musta näin tempoileva politiikka ei ole fiksua ja veronmaksajien rahojen viisasta käyttöä. _Jotenkin_ pitäisi pystyä tekemään päätöksiä, jotka pitävät myös. Kuitenkin tuosta tunnellista puhuttiin myös ennen toissa vaaleja eli voi ajatella käänestäjien sanoneen kantansa asiasta kahdesti ensin jaa sitten ei. Tempoileva kansa saa tempoilevia päättäjiä.

      Erityisesti tässä harmittaa se valtiolta tulevan tukisumman hukkuminen. Tämä on asia, josta syytän erityisesti seuraavaksi tunnelia vastana äänestäviä.

      Ymmärrän sinällään, että tunnellista voi aiheellisesti olla montaa mieltä – itsekin olen vain haaleasti sen puolella. Tämä prosessi johtaa kuitenkin ehkä huonoimpaan mahdolliseen lopputulokseen: rahaa kuluu ja kaupunki ei tiivisty.

Kommentointi on suljettu.