![]() |
Pormestariohjelmatanssi – Takarivissä mennään toiseen suuntaan kuin Ikosen johdolla |
Koska en ole itse ole ehtinyt muhimaan ajatuksia ohjelmasta kovin montaa päivää kiitos suljetun prosessin, kommentoin vähän jälkijunassa muutamaa itselleni tärkeää kohtaa. Ennen vaaleja ja koko prosessia pidin jokseenkin kahta asiaa tärkeänä ohjelmassa: ratikkalinjausta sekä verojen noston. Ensimmäinen ratkaisee Tampereen kaupunkikehityksen suunnan ja jälkimmäinen taitaa olla paras vaihtoehto leikkausintoisessa poliittisessa ilmapiirissä. Nämä kohdat ovat minulle edelleen tärkeitä siksi käsittelen niitä kuitenkin erillisnä kohtina.
Tampereen pormestariohjelman kommentteja ja nostoja
1. Ratikkalinjaus
Katuraitiotien yleissuunnitelman ja kustannusarvion valmistuttua keväällä 2014 tehdään päätös hankkeen toteuttamisesta ja aikataulusta. Tavoitteena on ratikan rakentaminen.
On hyvä, että ratikasta on sentään jonkinlainen positiivinen linjaus ohjelmassa. Kokoomuksen sisäiset rivit ovat niin hajallaan ratikan suhteen, että on tärkeä pakottaa rivit suoriksi jo tässä vaiheessa. Väistämättä kuitenkin tuntuu siltä, että tässä on haluttu jättää joitakin ovia auki siltä varalta, että taloudellinen tilanne notkahtaa tai hanke osoittautuu hiukankaan kalliimmaksi kuin nyt. Tavoittelu on vähän heikompi polittiinen toimi kuin tekemisen ilmoittaminen.
Tulos on mielestä pettymys.
2. Verot
Uusien työpaikkojen luominen ja menestyvä yritystoiminta ovat parhaita tapoja turvata veropohja. Osana talouden tasapainottamista verotuksen tasoa ja veropohjan laajuutta voidaan tarkastella valtuustokauden aikana.
3. Muita hajanaisia huomioita ohjelmasta
Rantaväylän tunnelin suunnitteluvaihe päättyy syksyllä 2013, jolloin valmistuu lopullinen toteutussuunnitelma ja kustannusarvio. Tässä vaiheessa valtuustossa arvioidaan uudelleen hankkeen toteuttamisedellytykset ja aikataulu.
Valtuuston enemmistö vastustaa tunnelia. Tulos tässä on siis käytännössä se, että valtuusto kumoaa päätökset rakentamisesta ja suunnitteluun kuluvat rahat menevät hukkaan. Lisäksi Tampere tuskin saa valtiolta tunneliin varattua taloudellista tukisummaa. Surkea juttu ja veronmaksajien rahojen tuhlaamista. No kiitokset voi sitten osoittaa niille henkilöille, jotka hankkeen lopulta kaatavat.
Kävelykeskustaa laajennetaan. Hämeenkatu Tammerkosken ja rautatieaseman välisellä alueella muutetaan joukko- ja kevyen liikenteen kaduksi vuonna 2014. Valtuustokauden loppupuolella arvioidaan muutoksen vaikutuksia keskustan kehitykselle ja liikenteen sujuvuudelle.
Ehdottomasti ohjelman raikkain osa! Hämeenkadusta on kirjoiteltu aikoinaan monta kannaria Tampereen vihreissä nuorissa ja aina silloin tällöin on tuntunut, ettei mitään tapahdu. Nyt tapahtuu. Hyvä!
5.6. Visualisointia, avointa dataa ja sähköistä asiointia lisätään
Kaupungin päätöksentekoaineistoa, kuten kaavoja tai katusuunnitelmia, visualisoidaan aiempaa enemmän, ja tiedon saatavuutta ja ymmärrettävyyttä parannetaan tavoitteena kaupungin päätöksenteon helppo ja ajantasainen seuraaminen.
Kartoitetaan, mitä tietovarantoja kaupungin eri yksiköissä on, ja luodaan tiekartta tiedon muuntamiseksi avoimeksi dataksi kuntalaisten, yritysten ja kansalaisjärjestöjen käyttöön.
Kaupungin ohjelmistoissa on käytettävä mahdollisimman paljon avoimia ja dokumentoituja rajapintoja tai avoimeen lähdekoodiin perustuvia ratkaisuja.
Kuntalaisten sähköisen asioinnin mahdollisuuksia lisätään kaikissa keskeisissä palveluissa. Nettisivustojen rinnalla kehitetään mobiilipalveluja. Hyvinvointiteknologiaa hyödyntämällä kehitetään palveluiden laatua, oikea-aikaisuutta, turvallisuutta ja tehokkuutta. Tavoitteena on palvelujen käyttäjäystävällisyys.
Koko tietotekniikkaan liittyvä kappale on täyttä rautaa. Tässä puolessa kaikkien muiden pehmotekstien tapaan vielä jää nähtäväksi, mitä osia ohjelmasta tosiasiassa toteutetaan. Tosiasia on, etteivät tämän kohdan asiat ole ilmaisia kaupungille, vaikka niistä voi hyvinkin pidemmällä aikavälillä syntyä voittoja.
Kannattaako Vihreiden tanssia pormestariohjelman mukaan?






”No kiitokset voi sitten osoittaa niille henkilöille, jotka hankkeen lopulta kaatavat.” Mitään vikaa ei ole niissä jotka ovat hanketta ajaneet kuin käärmettä pyssyyn hyvin tietäen että suurin osa tamperelaisista on johdonmukaisesti vastustanut sitä? Kyllä nyt etenkin demokratiassa mitä tahansa pitkäkestoista hanketta ajettaessa tulee pitää mielessä että se voi kaatua vaaleissa kansalaismielipiteeseen.
Musta näin tempoileva politiikka ei ole fiksua ja veronmaksajien rahojen viisasta käyttöä. _Jotenkin_ pitäisi pystyä tekemään päätöksiä, jotka pitävät myös. Kuitenkin tuosta tunnellista puhuttiin myös ennen toissa vaaleja eli voi ajatella käänestäjien sanoneen kantansa asiasta kahdesti ensin jaa sitten ei. Tempoileva kansa saa tempoilevia päättäjiä.
Erityisesti tässä harmittaa se valtiolta tulevan tukisumman hukkuminen. Tämä on asia, josta syytän erityisesti seuraavaksi tunnelia vastana äänestäviä.
Ymmärrän sinällään, että tunnellista voi aiheellisesti olla montaa mieltä – itsekin olen vain haaleasti sen puolella. Tämä prosessi johtaa kuitenkin ehkä huonoimpaan mahdolliseen lopputulokseen: rahaa kuluu ja kaupunki ei tiivisty.