Kevyttä vaalianalyysiä kuntavaaleista Vihreästä näkökulmasta

Eilisen kunnallisvaalit voi tulkita ainakin kahdella eri tavalla Vihreiden näkökulmasta. Ensimmäisen tulkinnan mukaan saimme kohtuullisen torjuntavoiton hankalissa olosuhteissa ja puolueen eduskuntavaalien romahduksesta on toivuttu hyvin, sillä ääniosuutemmehan nousi eduskuntavaaleista peräti 1,3 prosenttiyksikköä. Toinen perusteltu tulkinta taas pitää tulosta pienenä tappiona ja eduskuntavaalien jatkona, sillä saimme ääniä suurinpiirtein saman määrän kuin eduskuntavaaleissa tappiota tuli koko maassa vain 830 ääntä eli ei oikeastaan mitään. Kumpaakin tulkintaa voinee pitää ihan kohtuullisen oikeutettuna.

Itse olen yleistuloksesta kuitenkin varsin hyvillä mielin. Puolueen kannatuksen trendi on kääntynyt ja uskon äänestäjiä saatavan myös eduskuntavaaleissa nyt nukkuneista kohtuullisia määriä. Vielä kuitenkin ehkä tärkeämpänä seikkana saimme läpi suuren joukon nuoria lupauksia, mikä takaa puolueen tulevaisuuden. Vihreät ovat nuorten puolue, mutta eduskuntavaalien läpimenneistä voisi kuvitella muutakin. Tietenkin pallo on nyt puolueella ja yhdyn täysin Rosa Meriläisen erinomaiseen kirjoitukseen eiliseltä Koijärven pesänjakajissa. Nuorille pitää nyt antaa tilaa ja valtaa. Muuten tästä ei tule mitään.

Esitän tässä tekstissä muutaman tilaston lähinnä Vihreiden blogikeskustelun tueksi. Vertailen tuloksissa eilisen kunnallisvaaleja neljän vuoden takaisiin kunnallisvaaleihin. Eduskuntavaaleihin vertailua en nyt ehdi toteuttamaan, sillä Tilastokeskus ei tarjoa siihen hirveän helppoa keinoa toisin kuin näihin kunnallisvaalivertailuihin. Toivotaan, että joku ehtii sellaisen väsätä kuitenkin.

Tilanne vaalipiireittäin


Vaasan ja Uudenmaan vaalipiirit olivat ainoat, joissa kyettiin nostamaan kannatusta. Turpaan sitten tuli vastaavasti eniten Pohjois-Savossa, Oulun vaalipiirissä ja Pirkanmaalla. Oulun ja Pirkanmaan eritysen suuret menetykset voivat selittyä, sillä että 2008 vaaleissa nämä vaalipiirit pärjäsivät erittäin hyvin. Lienee luonnollista, että harvinaisen hyvästä tuloksesta tulee todennäköisemmin keskivertosuoritus, joka sitten näyttää heikommalta kuin onkaan. Silti yli puolet menetyksistä selittyy näiden kolmen vaalipiirin heikkoudella. Se on aika paha tilanne.

Tilanne kunnittain

Kuvioon on poimittu kuntia, joissa äänimäärämme oli suurin 2012 vaaleissa. Mukana on myös muutama ”kaatoluokka” kuvaamassa kuntia, joita ei ole kuntaliitosten vuoksi enää ja kuntia, joissa meillä ei ollut ehdokkaita 2012 mutta 2008 oli. On tietenkin huomattava, että kuntaliitoksissa äänet eivät todellisuudessa ole menneet kaikki hukkaan vaan ovat voineet siirtyä uusien kuntien listoille.

Taulukosta näkee varsin selvästi, että otimme vähän turpiimme suurissa kaupungeissa viime kunnallisvaaleihin nähden. Tampere, Oulu ja Kuopio erottuvat listasta erityisen ikävästi. Varsin selvästi näkyy myös tässä se, että Uudellamaalla on ilmeisesti onnistuttu kohtuullisesti. Kuvaajissa voi myös muistaa tietenkin sen, että osalla paikkakunnista on neljän vuoden aikana tapahtunut kohtuullista muuttoliikettä.

Huomion arvoista lienee myös, että Helsinki on kuitenkin pärjännyt ihan kohtuullisesti. Eduskuntavaaleissa Helsingin urbaanit äänestäjät kuitenkin näyttivät hylkäävän meidät, mutta nyt heitä on taidettu saada takaisin ihan kohtuullisesti.

Vaalien kovimmat Vihreiden parantajat

Mutta on meillä hyviäkin kuntia. Tässä ovat kaikki yli 150 ääntä lisänneet kunnat.

Kunnat, joissa oli 0 äänestäjää 2008, on merkitty *-merkillä.

Korjaus 29.10.2012 klo 13:55: Korjattu viimeinen taulukko. Siitä puuttui muutama parhaimmista kunnista.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail