Kokoomuksen ratikkalinja tursuilee kaikkialle, mutta onneksi ratikalla on jämäkät puolustajansa

Tamperelainen uutisoi tänään napakasti:

Enemmistö ehdokkaista on sitä mieltä, että Tampere tarvitsee katuraitiotien. Ei liene yllätys, että Vihreät on Tampereen ratikkamyönteisin puolue.

Näinhän se on. Olen ilolla pannut merkille, että muutkin puolueet ovat näissä vaaleissa tarttuneet ratikkaan ja ovat suurelta osin sen puolella.

Esimerkiksi on selvä, että Vihreät, Vasemmistoliitto ja SDP ovat kohtuullisen vahvasti ratikan puolella vaaliohjelmissaan. SDP tosin tekee joitakin varauksia valtion rahoituksesta, mikä voi olla pieni ongelma. Kokoomuksen linja jää vaaliohjelmassa epäselväksi puheeksi ”oikea-aikaisesta toteuttamisesta”.

Kokoomuksen linja on samanlainen epämääräinen ameba, mitä ratikan vastustajat ilmeisesti toivovat Tampereesta: ei muotoa ja tursuaa sinne tänne, missä tilaa vain on.

Mitä sanovat yksittäiset kokoomuslaiset ehdokkaat? Kuten Tamperelaisen jutusta voi lukea, suurin osa on ihan fiksuilla linjoilla ja osa prässää ratikkaa varsin tarmokkaastikin. Osalla on taas linja hukassa puolueen tapaan.

Laskin Ylen vaalikoneesta kaikkiaan ratikka-aiheisesta kysymyksestä 20 (1)  vastausta, jotka olivat vastanneet ”en osaa sanoa” tai negatiivisemmin. Vastauksia oli vaalikoneessa yhteensä 75 kokoomuslaiselta. Yksi neljästä kokoomuslaisesta ehdokkaasta ei siis ollut ratikan kannalla.

Tässä muutamia valittuja lainauksia vaalikoneen kommenteista:

Matti Höyssä, jokseenkin eri mieltä:

Minusta katuratikka olisi parempi. Odotetaan selvitystä. Asiaan pitää suhtautua järjellä ei tunteella. Kaikkia joukkoliikennerahoja ei saisi laittaa yhdelle linjalle.

Harri Jaskari, jokseenkin eri mieltä:

Haluan ennen lopullista päätöstäni harkita erilaisia joukkoliikennevaihtoehtoja lähijunaliikenteestä kaasubusseihin. 

Hannu Merikoski, täysin eri mieltä:

Keskusareena ja tornihotelli ensin. Ratikkaa voidaan suunnitella pidemmällä aikavälillä ja ylikunnallisesti. Panostaisin ehkä enemmän lähijunaliikenteeseen ja turvautuisin olemassa oleviin kiskoihin. Ainoat uudet kiskot vetäisin Pirkkalan lentokentälle.

Jarmo Talvitie, täysin eri mieltä:

Hieno hanke mutta en priorisoi tärkeimmäksi. Voidaan lykätä.

Lisäksi on sanottava, että erityisesti ratikan kokoomuslaiset vastustajat olivat kovin hyviä jättämään perustelamatta mielipiteensä. Peräti puolet negatiivisella puolella liikkuvista vastaajista on jättänyt vastauksensa perustelematta kokonaan. Voi toivoa, että tiedon vähyys aiheesta on syynä vastustukseen.

Johtopäätös on kuitenkin selvä: Jos et halua kaikkialle tursuavaa amebaa vaan selkärankaisen Tampereen, äänestä puoluetta joka ajaa ratikkaa täysillä. Jos haluat ratikan Tampereelle, äänestä vihreää (2).

(1) Myönnettävä, että Ylen vaalikoneen täsmällinen väite kuului: ”Pikaratikka on ensisijainen joukkoliikennehanke seuraavalla valtuustokaudella”. Väitten voi tietenkin pahalla tahdolla tulkita vähän toiseksi kun suunnitellun pikaraitiotien. Vastauksien kommenteissa tätä ei tosin juuri kukaan ole noteerannut.

(2) Tai Vasemmistoliitto tai piraatteja. Ehkä kokoomuksen porukoissa ensimmäinen on harvinaisempaa ja jälkimmäisen äänestämisessä on äänikynnys vähän siinä ja tässä. Silti lämpimät suositteluni.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail