Ydinvoimasta ja Vihreistä

En ole yhtään innostunut siitä, että joudumme käymään nykypäivänä Vihreissä keskustelua ydinvoimasta. Kuten Ylen uutinen aiheeseen liittyen sanoo: ”Koska ydinvoima-asia ei näytä tulevan esille pitkään aikaan, vihreiden välinen keskustelu jäänee kovin akateemiseksi”.

Vihreiden linjat asiasta ovat varsin selvät. Me olemme ydinvoiman lisärakentamista vastaan ihan selvästi ohjelmissamme. Me perustelemme kantamme sekä taloudellisin että riskeihin perustuvilla argumenteilla. Teimme myös vaalit selvästi ydinvoimaa vastustaen.

Linjamme eivät muuten ole sikäli mitenkään fundamentalistisia aiheeseen liittyen, että ydinvoiman vastustaminen perustellaan. Ei se ole mikään jumalallinen ilmoitus. Joskus jotkut yksittäiset vihreät argumentoivat väärin ydinvoimaa vastaan, mutta mistä aiheesta voisi sanoa päinvastaista tai mistä puolueessa vastaavaa ei tapahtuisi? Olisi samalla hyvä muistaa, että ydinvoima nousi esiin ennen viime vaaleja ”lievästi” ydinvoiman vastustajista riippumattomasta syystä.

Ydinvoima ei ole akuutti keskustelun aihe Suomessa tai Vihreiden sisälläkään. Teema ei esimerkiksi kauheasti herättänyt huomiota uuden periaateohjelman kommenttikierroksella. Jos keskustelun alullepanijan tarkoitus oli saada aikaan konsensus siitä, ettemme nosta ydinvoimaa niin paljoa esille keskusteluissamme, uskon toimien olleen melkein huonoimmat mahdolliset. Nimittäin on varmaan aika selvä, että tästä teemasta pitää nyt sitten keskustella. Keskustelua syntynee esimerkiksi ensi viikonlopun puoluevaltuuskunnassa.

Tuskin meidän aktiivien linjamme tässä ovat merkittävästi kuitenkaan muuttuneet, joten linjoihin tuskin tulee muutoksia.

Ydinvoimakeskustelu olisi voinut meilläkin hiljentyä samaan vauhtiin kuin puheet ydinvoiman renesanssista. Mutta ilmeisesti nyt sitten taas keskustellaan ydinvoimasta. Että kiitti vaan kauheasti kaikille osallisille ja toivotaan, että keskustelua voitaisi käydä vähän vaikka asia-argumentein puhtaan populismin sijaan.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail