Ja yksi tekijänoikeus pitenee näin

Intellectual Property Watch: EU Extends Copyright Protection From 50 to 70 years.

Over the objections of eight countries, ministers from the European Union on Monday extended copyright protection for performers and record producers from 50 to 70 years. The move brought cheers from the recording industry and copyright royalty collecting societies, but doubts from some governments and jeers from a major consumer group. 

Olen taas vaihteeksi tyrmistynyt siitä, miten huonosti Suomi toimii tekijänoikeusien saralla. Useimmiten tunnustetaan, että erilaisten tekijänoikeuksien ainoa kestävä perustelu on kannusteen luominen uuden kulttuurin luomiselle. On täysin ilmeistä, että insentiiviä ei voi luoda ajassa taaksepäin. John Lennon ei levytä yhtään enempää musiikkia tämän lain ansiosta. Sen sijaan John Lennonin soiton taltioiden tekijänoikeuksien omistajat ja tässä nimenomaisessa tapauksessa hänen perillisensä hyötyvät taloudellisesti, mutta musiikkia ei tietenkään tule lisää.

Varmasti joku voisi perustellusti olla sitä mieltä, että tekijänoikeuden pitäisi olla pidempi. Tämä ei kuitenkaan koskaan pitäisi tarkoittaa sitä, että tekijänoikeuksia pidennetään jälkikäteisesti. Nyt vanhentumassa olevien teosten tekijänoikeuksien olisi pitänyt loogisesti antaa vanhentua ja luvata huomenna luoduille teoksille 70 vuoden suoja.

Tämänkaltaisella toteutuksella tekijänoikeuksien pidennys on pelkästään vastikkeeton tulonsiirto. Tulonsiirto kelle? Suurelta osin levy-yhtiöille ja joillekin artisteille. Suurimman osan musiikkia arvo lienee 50 vuodessa jo pudonnut aika lähelle nollaa, joten epäilemättä arvonnousu keskittynee niille, jotka ovat urallaan menestyneet varsin hyvin.

Samalla todistusaineisto sen puolesta, että tekijänoikeuden kesto on liian pitkä, lisääntyy. Yleisesti suomalaisessa kesksutelussa ei tunnuta tunnustavan, että tekijänoikeudella on myös kansantaloudellisesti heikkoja puolia. Monopolin tarjoaminen palkkiona sisältää ilmeisiä yleisiä haittoja. Yhden yksittäisen teoksen kopioinnin lisäksi monopoli rajoittaa myös muuta toimintaa, kun tekijänoikeudet estävät uuden luontia rajoittamalla vanhojen teosten yhdistelyä uusiin. Näissä kansantaloudellisissa haitoissa ei ole mitään kyseenalaista, mutta niidenkin lausuminen ääneen on harvinaista.

Kun keskustelussa ei suostuta tunnustamaan edes haittoja, jotka pitäisi tasapainottaa järjestelmän hyötyihin, on seuraus tekijänoikeuksien piteminen vuosi vuodelta. Muutamille maille raja tuli sentään jo vastaan:

Belgium, Czech Republic, Luxembourg, Netherlands, Romania, Slovakia, Slovenia and Sweden voted against the new rules, and Austria and Estonia abstained, the Council said.

Suomi puuttuu listasta, mikä on meidän häpeä. 20 vuoden kuluessa on tiedossa uusintaottelu. Toivottavasti aiemminkin.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail