Pienten puolueiden valta kasvoi eduskunnassa valtavasti

Kaivoin esiin joskus harjoitustyönäni tekemäni Shapley-arvolaskurin vuoden 2007 eduskuntavaalien tuloksesta. Selvitin silloin menetelmää kirjoitusvirheitä vilisevässä paperissani. Shapley-arvo kuvaa pelaajan valtaa pelissä. Esimerkiksi tässä tapauksessa laskemme kaikki mahdolliset koalitiot, mitä puolueista on muodostettavissa. Esimerkiksi keskustalla on tällöin noin 14 prosentissa tapauksista tällöin puolellaan eduskunnan enemmistö.

Sovelsin nyt käyttämääni menetelmää myös eduskuntavaaleihin 2011.

Tulokset ovat aika yllättäviä tälläkin kertaa. Viimeksi laskelma osoitti, että kaikki pienpuolueet perussuomalaisia lukuunottamatta saivat saman Shapley-luvun. Nyt käydyissä vaaleissa kaikkien pienten puolueiden valta on kasvanut selvästi. Hullunkurisin tulos lienee se, että valtavan tappion jälkeen Vihreiden vallan voi Shapley-arvon perusteella nähdä yli kaksinkertaistuneen. Toki samalla myönnettävä, että Vasemmistoliiton arvo on lähes 3,5 kertaistunut viime kerrasta.

Ehkä tällä hetkellä havaittava vaikeus löytää toimivia koalitioita johtuu osittain vain puhtaasta matematiikasta eikä pelkästään tiukoista kynnyskysymyksistä?

Täytyy myöntää, että tämä taitaa olla huonoin yritys selittää mustaa valkoiseksi, mutta ei laitetaan nyt erikoisuutena jakoon kuitenkin!

Tarkistin laskuni netistä löytyneellä laskimella – virheitä voi kuitenkin silti olla: Shapley-Shubik Power Index Calculator

5.5.2011 klo 9: Ville E. huomasi kommenteissa virheen, joka vaikutti erityisesti isompien puolueiden kohdalla. Luulen, että sattui lyöntivirhe eduskuntapaikkoja kopioidessa. Nyt korjattu!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

4 thoughts on “Pienten puolueiden valta kasvoi eduskunnassa valtavasti”

  1. Moi, tarkistin tuolla nettilaskurilla ja se näytti Kokoomukselle ja SDP:lle samaa 21,3 prosenttia. Seuraaville 17,5 ja 14,6. – Pienten puolueiden osalta luvut ja päätelmät OK.

  2. Meinasin aluksi tehdä tästä blogimerkinnän, mutta johtopäätös olikin niin mitäänsanomaton, että jätin kommentin tasolle. Eduskunnassa käyttäydytään melko yhtenäisinä blokkeina jolloin käyttäisin Shapleyn sijasta Banzhaf-analyysia. Ajoin kuitenkin nuo samat datat ja sain lähestulkoot saman tuloksen kuin Shapleysta. Demareiden ja kokoomuksen painoarvo oli vuoden 2007 aineistossa hieman suurempi.

    Tosin rehellistä lienee myöntää, että niin pitkään kun päätökset tehdään enemmistöhallituksella, kummankin analyysimenetelmän käyttökelpoisuus rajoittuu lähinnä kuntien päätöksentekoon eikä eduskuntaan.

  3. Olisi kiinnostavaa nähdä miten arvot muuttuvat, jos jotkin puolueet oletetaan automaattisesti hallituksen ulkopuolelle. Kun jokin puolue asemoituu vahvasti oppositioon, mahdollisten hallituskokoonpanojen määrä vähenee.

Kommentointi on suljettu.