Uusiutuvaa energiaa ydinvoiman sijaan

Alla oleva on puheenjohtajakollega Paloma Hannosen kanssa kirjoitamme mielipidekirjoitus, joka on julkaistu Aamulehdessä 19.4.2010.

Lisäydinvoiman rakentamisen sijaan Suomen on satsattava uusiutuvaan energiaan. Suomen on tartuttava uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden tarjoamiin mahdollisuuksiin ja lakattava kuuntelemasta sokeasti vanhanaikaisen teollisuuden edunvalvojien tunkkaisia mielipiteitä. Nykyisessä keskustelussa ei ratkaista sitä, turvataanko hyvinvointiyhteiskunta ja teollisuuden energiatarpeet. Nyt puhutaan ainoastaan siitä, millä tavoin tulevaisuuden energia tuotetaan. Uusiutuvat energiamuodot tarjoavat Suomelle mahdollisuuden kehittää ja valmistaa uutta teknologiaa, jolle on varmasti kysyntää maailmalla.

Meidän rikkaissa maissa on myös kannettava vastuumme muusta maailmasta. Teollisuusmailla on vastuu puhtaan ja turvallisen teknologian kehittämisestä. Köyhien maiden energiaratkaisut riippuvat pitkälti rikkaissa maissa tehdyistä valinnoista. Vauraana teollisuusmaana Suomella on velvollisuus satsata sellaiseen energiateknologiaan, jota voidaan turvallisesti soveltaa kaikkialla riippumatta valtioiden poliittisesta vakaudesta, luonnonoloista tai taloudellisista resursseista. Ydinvoima ei näitä ehtoja täytä, joten ydinvoima ei ole globaali vastaus ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Ydinvoima näyttää joillekin ryhmille olevan puhtaan ideologinen kysymys, jossa faktoilla ei ole merkitystä. Erehdyksistä tulisi oppia. Olkiluoto-3 on kansainvälisesti tunnustettu esimerkki siitä, että ydinvoimarenessanssi on vain lyhytnäköisten poliitikkojen ja ydinvoimalobbarien utopia. Faktojen rauhallinen tarkastelu avoimin mielin ilman ideologialukkoja johtaa lopputulokseen: Suomi ei tarvitse lisäydinvoimaa. Kansanedustajien on syytä hylätä kaikki ydinvoiman lupahakemukset.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

One thought on “Uusiutuvaa energiaa ydinvoiman sijaan”

  1. Hyvä kirjoitus! Tuo vastuu teknologian kehittämisestä köyhiä maita varten on aina kyllä se argumentti, josta olisi kiva joskus jutella vaikka demarinuorten kanssa.

    PS. kollega, ei kolleega.

Kommentointi on suljettu.