Olkiluodon katstrofi

Artikkelissa HS: Rakentajat kertovat Olkiluodon ongelmista kirjoitetaan:

”Eri osapuolilla oli aluksi liiankin ruusuiset kuvitelmat siitä, että tämä olisi helppoa”, STUKin johtaja Tiippana sanoo.

Keitä nämäsinisilmäiset osapuolet ovat?

”Laitostoimittajat, tilaaja Suomessa ja suuri yleisö.”

Olisi varsin toivottavaa, että emme olisi niin sinisilmäisiä seuraavista ydinvoimaluvista päättäessä.

Tärkeimmät syyt jättää ydinvoimaluvat Suomessa jakamatta:

  • Ydinvoiman rakentaminen ei jätä Suomeen oikeastaan yhtään osaamista, jota voitaisiin myöhemmin viedä maailmalle. Työn tekevät puolalaiset, voimalat suunnittelevat ranskalaiset ja näemmä kova esimiesosaaminen tulee Portugalista.
  • Sähkön kulutuksen merkittävä vähentyminen on pysyvää ja uutta voimaa tarvitaan aika vähän, jos ollenkaan.
  • Vaihtoehtoja on ja ne myös luovat suomalaista vihreää teollisuutta, jolla on suuret vientämahdollisuudet.

Itse olen suhtautunut hyvin varauksellisesti ydinvoiman turvallisuuteen liittyvään keskusteluun. Luulen kuitenkin, että tässä olen ollut väärässä. Olkiluodosta vuosien ajan valunut tieto on kuitenkin aidosti huolestuttavaa. Ydinvoima ei ole turvallista, kun projektit hallitaan näin huonosti.

Liiketaloudella ei tavallaan ole merkitystä valtion lupia myöntäessä, mutta tällaisten sekoilujen jälkeen käy myös mielessä, onko ydinvoima rakennuttajille itselleen edullista jatkossa. Katsooko meidän teollisuutemme vain menneeseen ajaessaan ydinvoimaa muka halpana vaihtoehtona? Ei tuntuisi yhtään mahdottomalta sekään.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail