Kauhajoesta

Kauhajoen tragedian käsittelyssä on alettu siirtyä kohti syyllisten etsintää.

Mielestäni seuraavat esitetyt toimet ovat järkeviä:

Aselakien tiukentaminen: Minusta pistoolit kuuluisi säilyttää lukkojen takana ampumaradoilla. Tästä aiheutuva haitta olisi minusta melko pientä. Kiistämättä harvaanasutuilla alueilla tästä aiheutuisi ongelmia, joihin harrastajien pitäisi pikimmiten kehittää ratkaisut. Tämä ei myöskään saa jäädä ainoaksi toimeksi, sillä vaikutus on vähäinen.
Nuorten mielenterveyspalvelut kuntoon: On hölmöläisten hommaa säästää rahaa nuorten mielenterveyspalveluissa. Ongelmat pahenevat kun niitä ei hoideta.
Poliisi tarvitsee nettiosaamista: Uskomattomin asia tässä on viime aikoina ovat olleet tiedot siitä, ettei poliisi pääse katsomaan Youtube-sivustoa.
Kiusaaminen pitää ensin tunnistaa ja sitten kitkeä pois: Varmin tapa löytää paikka, jossa on kiusaamista, on mennä paikkaan, jonka ihmiset sanovat, ettei siellä kiusata. Olen melkein varma, että lähes kaikissa kohtuullisen isoissa yhteisöissä on kiusaamista. Ilmiön tunnistamisen jälkeen, se pitää kitkeä pois.
Kouluviihtyvyyteen on kiinnitettävä enemmän huomiota: Suomalaiset oppilaat ja opiskelijat eivät viihdy koulussa hyvin. Tähän ongelmaan tulisi kiinnittää lisää huomiota. Itse etsisisin keinoja tähän esimerkiksi valinnaisuuden lisäämisestä erityisesti peruskoulun puolella.

Huonoja toimia ovat seuraavat:

Luokattoman lukion lopettaminen: Luokaton lukio saa jostain syystä vähän väliä valtavan määrän arvostelua osakseen. Luokaton lukio ei ole yhteisöllisyyden tuhonnut mörkö. Nykyinen lukio mahdollistaa kaveripiirin valinnan, joka on vain hyvä asia. Ihmisten pitäminen pakolla tietyssä ryhmässä ei todellakaan edistä yhteisöllisyyttä ja kaikkien mukaan ottamista.
Erinäiset pyynnöt kieltää Internet vähintäänkin nuorilta: Internetin kanssa on vain opittava elämään. Kiistämättä maailmanlaajuisten verkostojen vahvistuttua syntyy uudenlaisia ongelmia. Emme kuitenkaan voi siirtyä teknologiassa taaksepäin. Suurin osa nuorista hyötyy netistä ja sen luomasta uudesta yhteisöllisyydestä.
Pelkkä aselakien tiukentaminen: Herkästi keskustelu keskittyy vain aselakiin. Ase on kuitenkin vain väline hirmutekoihin. Motivaatio niihin tulee kuitenkin muualta ja siihen vaikuttaminen on varmasti merkittävämpi keino.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

3 thoughts on “Kauhajoesta”

  1. Anne Holmlundin ja poliisin syyttely ei tosiaan riitä, vaan nykyisen kulttuurin arvostukset on myös pystyttävä kyseenalaistamaan. Suomessa on valloillaan ihan uskomaton äijäkulttuuri – lihaa, viinaa ja väkivaltaa. Ainoa sallittu keino miehille näyttää tunteita on agressio, ja mitä pienempi paikkakunta, sitä tiukemmin koodi sitoo. Guardianin jo paljon siteerattu artikkeli on ihan mielenkiintoinen: http://www.guardian.co.uk/education/2008/sep/23/finland.school.shooting.comment?gusrc=rss&feed=worldnews.

  2. Minusta on aika oleellista se, että nämä hirveydet ovat sattuneet pienillä paikkakunnilla. En voi mitään sille ajatukselle, että minusta suurempi kaupunki on vain paljon mukavampi paikka elää ja olla. Täällä ei ole läheskään niin kovaa painostusta olla täsmälleen samanlainen kuin muut.

  3. Emppu on miusta ihan oikeassa tässä. Aggression, voiman ja kovuuden osoittaminen ovat turhan arvostettuja kulttuurissamme. Meillä on totuttu väkivallan käyttöön sekä virkavallan toimesta että kotitalouksissa.

    Kotona tapahtuvan väkivallan kitkeminen on kyllä vauhdissa. Vieläkin meillä on silti turhan paljon ihmisiä joiden mielestä lasten/puolison lyöminen on ihan ok, jos vastapuolen käytös on riittävän törkeää. Saatika sitten nakkikioskijonossa. Väkivaltahan vain lopettaa vittuilun.

    Tiedä sitten millä tavalla poliisin harjoittama väkivallan käyttö sekä yleinen asevelvollisuus vaikuttavat voimakulttuurin hengissä pysymiseen. Taittuuko väkivaltainen käytös, jos väkivaltaisia rakenteita lähdetään kitkemään ja mihin asti tässä esimerkissä halutaan mennä. En minä ainakaan halua poistaa poliiseilta kaikkia aseita.

Kommentointi on suljettu.