Puhe puoluekokouksessa

Arvoisa puoluekokousväki,

Ensi viikonloppuna on piraattipuolueen perustamiskokous. Puolue ajaa patentti ja tekijänoikeusjärjestelmien perusteella uudistamista ja kantaa huolta ihmisten yksityisyyden puolesta Internet-aikana.

En kuitenkaan tullut tänne mainostamaan piraatteja vaan herättelemään tämän salin väkeä siihen, että erityisesti tekijänoikeusasioissa tarvitaan uutta ajattelua ja vihreät voisivat olla tähän tehtävään sopiva joukko. Tällä hetkellä yksikään puolue ei ole ottanut viestiä vastaan.

Nyt ollaan siinä tilassa, että suuri osa netistä musiikkia ja elokuvia lataavista suomalaisista rikkoo lähes kiistatta lakia. Tämä joukko ei ole pieni ja takulla kasvava.

Minusta meidän puolueena tulisi tunnustaa tosiasiat: laki, jota suuri osa ei noudata – laki, jota on vaikea noudattaa – laki, jonka hyötyä yhteiskunnale on vaikea mitata – on huono laki. Tiedostojen lataaminen ja jakaminen tulisi sallia, mikäli tarkoitus ei ole rahan ansaitseminen.

Kulttuurin tekijät saavat palkkansa ihan siitä samasta kuin nytkin – ainakin pääosin. Mikään ei nimittäin viittaa siihen, että esimerkiksi netistä musiikin lataaminen vähentäisi musiikin ostamista. Taiteilijoiden reilun kohtelun varmistamiseksi olisin itse valmis myös maksamaan ”taideveroa”, jonka tuotoilla tuettaisiin suositun taiteen tekijöitä tietenkään nuoria lupauksia unohtamatta.

Jos me vihreät olemme rohkeita, ei piraattipuoluetta tarvita. Jos emme ole, toivotan piraatit tervetulleiksi herättelemään vanhoja ja selvästi jähmähtäneitä puolueita!

Puheeni sai paljon hyvää palautetta, mistä tuli erittäin hyvä mieli. Täsmennän nyt, että vihreä olen nyt ja takulla myös tulevaisuudessa. Uskon, että vihreissä voi löytyä paljonkin sympatiaa näille näkemyksille. Keskustelu tekijänoikeuksista on kuitenkin tarpeen. Toivotaan, että piraatit saavat sitä aikaan.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

3 thoughts on “Puhe puoluekokouksessa”

 1. heh,

  . Mikään ei nimittäin viittaa siihen, että esimerkiksi netistä musiikin lataaminen vähentäisi musiikin ostamista.

  Tuon kappaleen jälkeen huusin salin takaosassa ääneen kommentin ”Puppua!”. Olisi pitänyt huutaa lujempaa. Mistä oikein kuvittelet alentuneiden levynmyyntilukujen johtuvan?

  Tekijänoikeuslaista voi toki keskustella, mutta lataamisen tulee olla laitonta. Vertaapa vaikka Kalliin. Vaikka lataamisesta ei rankaistaisikaan, lähettää laittomuus silti signaalin siitä, että se ei ole hyväkysyttävää.

  Yksikään taiteilijajärjestö ei piraattipuolueen tavoitteita hyväksy.

 2. Jäi kuulematta huutosi. Toisaalta siinä jännityksessä olisi varmaan elefantti voinut talsia salin läpi ja en olisi huomannut silti mitään.

  Väittäisin, että levyteollisuus on kaikkiaan melkoisen muutoksen kourissa. Suurin osa näistä muutoksista liittyy esimerkiksi kilpailun kovenemiseen (dvd:t, videopelit…).

  Tämä kaikki ei kuitenkaan mitenkään liity pääviestiin siitä, että piratismi on ilmiö, jonka kitkeminen ei onnistu.

  Uusi balanssi löytyy jostain teollisuuden ja kuluttajien välistä. Tällä hetkellä tuo piste vain on laiton.

  Hyvä artikkeli (joka antaa piratismille minusta vähän liikaa merkitystä, mutta olkoon)

  http://www.rollingstone.com/news/story/15137581/the_record_industrys_decline

  Puheeseeni kuului paljon muita ideoita, mutta 2 minuuttia on hiton lyhyt aika. Joku maksu tekijöille on minusta ilmeisen hyvä idea. Esimerkiksi pienen veronnoston tuotot voisi minusta ohjata taiteilijoille, jos tällä saataisiin p2p-verkoissa toiminta lailliseksi.

  Tällä hetkellä on kuitenkin selvää, että kieltojen viesti ei kuulu kenellekään.

 3. Hyvä puhe oli kyllä. Ituhippitaiteilija ei sitä selvästi tajunnut. But, now to the pub.

Kommentointi on suljettu.