Dumbing down

HS: Suurimmat maataloustuet yli 1,2 miljoonaa euroa

Ja nyt pitäisi olla jotenkin järkyttynyt siitä, että Wahlroos vie tuet. Eikö tämä nyt ole ollut kaikille selvää jo pitkään? Maatalouspolitiikka on ihan hemmetin kummallista, mutta kai se on nyt on selvä, ettei tuossa ole tarkoitus tukea pienviljelijöitä?

Politiikassa on todella hankala ongelma se, ettei oikein hahmoteta muita vaihtoehtoja käytetylle rahalle. Esimerkiksi minusta on jossain määrin kiva, että maaseutua tuetaan ja kotimaisella maataloudella on varmasti omat etunsa. Eri juttu on sitten se, onko ihan oikeasti järkevä tukea nimenomaan yhtä elinkeinoa, jonka tulevaisuus tuntuu lievästi sanoen epävarmalta, kun rahalle löytyisi varmasti käyttöä. Jos on tarkoitus työllistää maaseudulla ihmisiä, voisi miettiä muitakin elinkeinoja kuin maataloutta.

Tietenkään tämäkään ei riitä eräälle maaseutuystävälliseksi profiloituneelle puolueelle, vaan seuraavaksi pitää saada ruuan arvonlisävero alas, että ihmiset varmasti ostaisivat rahoillaan ruokaa. Käsittääkseni on myös mahdollista, että ravintoloiden verotusta ei alenneta samalla. Tulos olisi se, että kaupasta ostetun ruuan ja ravintola-aterian erotus kasvaa entisestään. Viis siitä, että ravintolat työllistävät paljon ihmisiä (nämä ihmisethän ovat kaupunkilaisia). Ylipäätään en ymmärrä, miksi ruokaan käytetty raha olisi erityisesti valtion edun mukaista. Ruoka on tietysti välttämättömyys, mutta on kai aika selvä, että suurin osa ihmisistä Suomessa voisi syödä paljon nykyistä halvemmalla. Tämän rajan jälkeen ruokaostokset ovat aivan ilmeisiä luksustuotteita.

Tietysti on helppo puhua köyhistä lapsiperheistä, kansaneläkkeellä kituuttavista vanhuksista, puolikasta nuudelipussia popsivasta opiskelijasta ja ties mistä muista ihmisistä. Voisimme tietysti oikeasti parantaa näiden ihmisten elämäntilannetta paljon enemmän nostamalla lapsilisää, kansaneläkettä ja opintotukea, mutta kai halvemmat pihvit sitten pitävät keskiluokan iloisena tai jotain.

Toisaalta kaikki tämä on ihan turhaa spekulointia, koska eihän se ruuanhinta oikeasti putoa lähellekään niin paljoa kuin se nyt viime aikoina on noussut. Ruuan arvonlisäveron laskeminen tuskin vaikuttaa juuri yhtään ihmisten käyttäytymiseen, mutta se maksaa ihan tolkuttomasti valtiolle.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail