SAKKI on ihan väärässä

Ammattiin Opiskelevat – SAKKI ry antaa minulle syyn palata takaisin yhteen lempiaiheistani: sähköinen äänestys ja Internet-pohjainen äänestys.

SAKKI:n liittokokous on muotoillut seuraavaa:

Kansalaisvaikuttamisen asiakirjassa SAKKI vaatii ammattiin opiskelevien äänen kuulumista yhteiskunnassa. SAKKIn näkökulmasta äänestysikärajan laskeminen ei ole ratkaisu nuorten äänestysaktiivisuuden lisäämiseksi. Sähköistä äänestämistä on kokeiltava Suomessa kattavasti mahdollisimman pian.

Olen ihan samaa mieltä, että ammattiin opiskelevien äänen on kuuluttava yhteiskunnassa enemmän. Kaikesta muusta tässä lainatusta olenkin sitten eri mieltä.

Miten ihmeessä sähköinen äänestys voisi vaikuttaa nuorten äänestysaktiivisuuteen? Eivätkö nuoret jaksa odottaa muutamaa tuntia äänten laskemista ja jättävät tämän vuoksi äänestämättä? Estääkö ääntenlaskennan hinta nuoria äänestämästä? Mitä ihmettä tässä on oikein ajateltu? Olisiko tässä mennyt nettiäänestys ja sähköinen äänestäminen sekaisin? Nettiäänestämisestä en taida enää vaahdota pitkästi. Totean vain, että esimerkiksi TTYY:n edustajistovaaleissa äänestys ei tuonut parannusta alhaiseen äänestysaktiivisuuteen.

Nuorten äänestysikärajan laskeminen sentään taatusti nostaisi äänestävien nuorten määrä. Voi olla, että tämä ei olisi toivottavaa jostain syystä, mutta ainakin tämä tekisi ehkä jotain. Sähköinen äänestäminen ei takulla tekisi mitään. Nettiäänestys saattaisi jotain ehkä tehdä, mutta pidän sitäkin epätodennäköisenä ja muuten arveluttavana.

Oikeasti nuorten äänestämättömyyteen ei ole taikasauvaa. Ei nyt rikota meidän täysin toimivaa vaalijärjestelmää sellaista etsiessä.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail