Korjaaminen on helppoa

Pitäisi se muovipussivero saada Suomeenkin. New York Timesin artikkeli Motivated by Tax, Irish Spurn Plastic Bags kertoo, että homma toimii Irlannissa. Miksi ei siis meilläkin? Minusta todistustaakka kaatuu nyt tuon veron vastustajien niskaan.

Sinällään muovipussit eivät ole maailman vakavin ongelma. Toisaalta nykyisellään pitäisi olla kaikkien osapuolien, teollisuuden ja kuluttajien, intresseissä vähentää päästöjä kaikista helpoista paikoista. Ei pitäisi olla lainsäädännöllisesti tolkuttoman vaikeaa säätää muovipusseille vero.

Samoin uskon myös kestolampuista. Periaatteessa optimimaailmassa haluaisin hehkulampuille vain hemmetin suuren veron (luokkaa 10 euroa per lamppu). Vero mahdollistaisi vapaamman toiminann: hehkulampuillakin on kuitenkin ilmeisesti jokunen erikoiskäyttötarkoitus, joissa niitä ei vielä voi korvata energiatehokkaammilla ratkaisuilla. Käytännössä kuitenkin luulen, että on ehkä helpompi löytää poliittista tahtoa suuren veron sijaan täyskielolle. Pitäisin täyskieltoakin parempana tilana kuin nykytilaa, vaikka joku erikoisjuttuja puuhaileva ihminen siitä kärsisikin, hyötyisi koko yhteiskunta kuitenkin.

Tätä kirjoittaessa huoneeni päävalaisimen kestolamppu rikkoutui. Varmaan joku voisi tulkita tämän suurena merkkinä jostain.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

3 thoughts on “Korjaaminen on helppoa”

  1. Kysyin hehkulamppu-asiasta valomies-ystävältäni, joka on yleisesti ottaen ”vihreitä sympatisoiva”.

    Piti täyskieltoa idiotismina. On kuulemma lukuisia kohteita, joihin hehkulampulle ei vaan kertakaikkiaan ole korviketta. Teatterivalaisu esimerkiksi – sähkönsäästölamppuja ei voi himmentää.

    Itsekin pitäisin mieluusti ainakin yhden hehkulampun lukuvalona. Valon spektri vaan on miellyttävämpi. Tuolle yhdelle ”luxus-lampulle” voi sitten hintaa lätkäistä reilummin jos kaikki muut valot ovat energiaa säästäviä.

  2. Juu ymmärrän pointtisi. Vähän tuntuu siltä, että julkisuudessa esiin tulleet ehdotukset täyskiellosta eivät välttämättä ole joko a) ihan loppuun asti harkittuja tai b) olleet kokonaan esillä. Jotenkin tuntuu, että media vetää vähän mutkia suoraksi sillon tällöin ja tässä voisi olla sellainen paikka.

    Eli käyttännössä järkevinä vaihtoehtoina on yksinkertaisesti hyvin suuri vero TAI laaja kielto, jossa on paljon poikkeuksia.

Kommentointi on suljettu.