Oluesta

Aamulehti 23.10. kertoo artikkelissa Kauppa anelee valtiolta apua oluen hintakisan hillintään:

Kaupan vapauksia voimakkaasti ajava Päivittäistavarakauppa ry haluaa viranomaisten rajoittavan keskioluen hintakilpailua.
Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Osmo Laineen mukaan tavoitteena ei ole saada keskiolueelle minimihintaa.
– Emme suorastaan kysy alinta myyntihintaa, vaan ohjeistusta. Se voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei saa myydä alle omien hankintahintojen tai että pitää hinnoitella kustannusvastaavasti, Laine sanoo.

Laineen mukaan ohjeistuspyynnön taustalla ei ole olutkilpailun näivettämien myyntikatteiden kohottaminen. Hän sanoo, että viranomaiset antavat tarkoituksellisesti hulabaloo-tarjousten jatkua.

Sen verran minäkin tunnustaudun vapaan markkinatalouden kannattajaksi, että en halua mitään minimihintaa oluelle. On ilmeistä, että suomalaiset kauppiaat haikalevat vuosikymmenen alun olutkarttelia takaisin. Ennen Lidlin tuloa markkinoille oluthan oli hinnoiteltu herrasmiessopimuksilla niin, ettei sitä käytetty ainakaan sisäänheittotuotteena. Lidl taas alkoi rohkeasti kilpailla oluillaan ja sitten sen vedossa suomalaisetkin kaupat. Kieltämättä tässä ohessa taisi tuhoutua Suomen toimiva pullojen kierrätys, mutta se on periaatteessa täysin erillinen asia.

Oluenkin myynnin on syytä olla mahdollisimman tehokasta ja kuluttajan perspektiivistä kauppojen alhaiset katteet ovat vain hyvä asia. Alkoholi aiheuttaa hillitömän paljon ulkoisia haittoja, mutta ei silti ole oikein korjata ongelmaa antamalla kauppiaille kartelli. Jos haitat ovat liian suuret, pitäisi alkoholiveroa nostaa. Valtion rikastuttaminen veroilla on paljon parempi kuin kauppiaiden rikastuttaminen keinotekoisesti luodulla kartellilla.

Miksei Päivittäistavarakauppa ry vaadi roimaa alkoholiveron korotusta? Ainiin sehän ei toisiaankaan toisi jäsenille lisää rahaa. Kyse ei siis olekaan mistään hulabaluun ehkäisystä.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail