Vasemmistoliiton haulikko

Eilinen vaaliväittely oli aika tylsää katsottavaa. Ehkä julmin juttu oli kuitenkin nähdä vasemmistoliiton puheenjohtaja vastaamassa kysymykseen: ”Miten paljon veroja olisi varaa alentaa?” Ehkä vielä julmempaa oli se, ettei Korhonen ollut yhtään suuttunut kysymykset oletuksesta. Yleinen konsensus näkyi olevan, että muutama miljardi pitää käyttää veronvähennyksiin, kun se tuottaa enemmän ihan Lafferin käyrän mukaan. Käyrän nimeä nyt ei sentään mainittu, kun sentään hyvinvointivaltiossa eletään.

Sitten vielä mm. keskusta ja vasemmistoliitto haluavat laskea ruuan ALV:tä, missä ei ole tippaakaan järkeä. Vasemmistoliitossa ei (toivottavasti) tajuta, että idea on siis antaa rikkaille verohelpotus. Ai miten niin? No minäpä näytän:

Fakta: Rikkaat käyttävät suhteessa yhtä paljon rahaa ruokaan kuin köyhät.

Herra A tienaa 100 euroa per päivä ja käyttää ruokaan 10 euroa. Tästä on veroa noin 1.45 euroa.
Herra B tienaa 10 euroa per päivä ja käyttää ruokaan 1 euron. Tästä on veroa noin 0.145 euroa

Vasemmistoliiton enemmistöhallitus päättää, että ALV lakkautetaan ruuan osalta.

Herra A saa nyt verohelpotusta 1.45 euroa.
Herra B saa nyt verohelpotusta 0.145 euroa.

Eikö olisi paljon parempi antaa vaikka euro suoraan Herra B:lle? Näin Herra B vaatimattomasti tuplaisi saamansa rahan ja valtion kassaan jäisi vielä jokunen senttikin. Kieltämättä esimerkki on täysin tuulesta temmattu, mutta fakta todella pätee: Rikkaat käyttävät suhteessa yhtä paljon rahaa ruokaan kuin köyhät ja tästä seuraa, että ALV:n lasku keskittää vähennykset rikkaammille. Verovähennyksen yleistä taloutta kasvattavien vaikutusten pitäisi olla aivan uskomattoman suuria, että systeemi olisi Herra B:lle hyödyksi.

Totta kai köyhillä lapsiperheillä saattaisi olla käyttöä niille muutamille lanteille, jotka tuo ALV:n lasku saattaisi tuoda, mutta nekin rahat voitaisiin antaa suoraan lapsilisänä. Raha saavuttaisi näin rahantarpeessa olevat paljon paremmalla prosentilla.

Niin ja mihin hävisi tuotantovälineiden omistaminen vasemmistoliiton puheista? Nyt vaan vähennellään rikkaiden veroja. Kokoomuskin tekee asian rehellisemmin, vaikka nyt näissä vaaleissa toki tavoite onkin ajaa niin vasemmalle kuin porvari kehtaa.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2 thoughts on “Vasemmistoliiton haulikko”

  1. Mutta Heinäluoma sentään sanoi suoraselkäisesti (vaikka demareillakin tuntuu nykyään aina olevan ketunhäntä kainalossa ja jalkovälissä) että veronalennuksista ei voi puhuakaan kun hyvinvointiin j vanhustenhuoltoon pitää laittaa rahaa.

    Melkein säikähdin.

    -jjs

  2. Samalla Heinäluoma taisi sanoa, että ne korjasivat hyvinvointipalvelut vaalien jälkeen ja sitten pystyivät laskemaan veroja.

Kommentointi on suljettu.