false => true

Bertrand Russell, in a lecture on logic, mentioned that in the sense of material implication, a false proposition implies any proposition. A student raised his hand and said ”In that case, given that 1 = 0, prove that you are the Pope”. Russell immediately replied, ”Add 1 to both sides of the equation: then we have 2 = 1. The set containing just me and the Pope has 2 members. But 2 = 1, so it has only 1 member; therefore, I am the Pope.”

Törmäsin tällaiseen tarinaan netti selaillessa eilen epäonnisen pokeripäivän jälkeen. Niin hyvä juttu että oli pakko jakaa se.

Matematiikassa tulee usein eteen asioita, jotka tuntuvat vääriltä aluksi. Esimerkkinä vaikkapa exp(i*pi) = -1 tai juuri tuo ylhäällä olevan lainauksen yksisuuntaisen implikaation ominaisuus. Kummatkin tuntuvat erittäin kummalliselta aluksi, mutta tarpeeksi niitä käytettyään niihin tottuu ja niitä alkaa pitää totena.

Rupesin Riku Merikosken vaalipäälliköksi. Olen innostunut tästä urakasta, mutta olen aavistuksen hermostunut koulutöideni sujumisesta.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail