6 Suomea haastavaa kriisiä ja niiden ratkaisujen ääriviivoja

Viime aikoina on tuntunut siltä, että Suomella riittää ongelmia. Suomen näkökulmasta on mielestäni olemassa kuusi erityisen tärkeä ongelmaa, joiden jokaisen ratkaiseminen vaatisi tuntuvasti enemmän panostusta kuin nykyisin.

Luettelen ensin näkemäni ongelmat ja avaan ne parilla virkkeellä. Sitten tarjoan pienen huomion siitä, millaisia ratkaisuja pitäisi hakea.

1. Talouden kysyntälama

Suomen taloudella menee juuri tänään huonosti. Nokia kaatui ja metsäteollisuudella tökkii. Se tarkoittaa, että ihmiset menettävät työpaikkoja tai pelkäävät työpaikan menetystä. Se taas tarkoittaa, että ihmiset alkavat säästää. Ja kun ihmiset säästävät, yritysten investoinnit siirtyvät myöhemmälle. Ja se taas tarkoittaa, että työpaikkoja ei synny tai suorastaan häviää ja niin ollaan syöksykierteessä. Nykyisen tilanteen syy alkaa toki yhä enemmän olla vain valtion ja kuntien tekemät leikkaukset, jotka ovat kiihdyttäneet kierrettä entisestään.

2. Eurokriisi

Viime päivinä taloudesta kiinnostuneet ovat taas olleet huolissaan Kreikasta. Maa sai ensin paljon lainaa, kun markkinat (eli lähinnä pankit) kuvittelivat eurooppalaisen yhteisvastuun takaavan maan lainat viime kädessä yhteisvastuullisesti. No sitten EU ei löytänyt itseään, asiaa lähdettiin korjaamaan ja nyt ollaan tilanteessa, jossa velat on siirretty tavallisten kreikkalaisten maksettavaksi. Ja sitten on pakotettu kreikkalaiset leikkauskuuriin, joka pahentaa sairautta. Ongelman lähde, eli huonosti toimiva valuutta-alue, on edelleen korjaamatta ja tulee aiheuttamaan uusia kriisejä jatkossa Kreikassa ja muualla. On tärkeä huomata, että ongelma eivät ole apuun kuluvat rahat vaan pääasiassa jatkuva kriisien aiheuttama epävarmuus.

3. Kestävyysvaje

Kaikkien vakavien setien suosikkikriisi eläkepommiin liittyvä kestävyysvaje on todellinen ongelma. Pidemmällä aikavälillä Suomella on vaikeuksia saada tulot ja menot vastaamaan riittävän hyvin toisiaan. Olemme tulleet luvanneeksi aika paljon ja maksajia on aika vähän.

4. Digitalisaation tuoma rakennemurros

Maailma muuttuu ympärillä ripeästi. Näin on maailma tehnyt pitkään ja automaation tuomasta työttömyydestä on myös varoiteltu vuosikymmeniä. On kuitenkin jotain merkkejä siitä, että olemme lähellä pistettä, jossa syntyy suurehkoja haasteita löytää töitä kaikille tai ainakin vähiten koulutetuille. Hyvinvointivaltiosta on suurelta osin rakennettu suuren työllisyysasteen varaan, joten tämän oletuksen pettäminen on ongelma.

5. Ilmastonmuutos ja/tai hiilikuplan raju puhkeaminen

Ilmastonmuutos on tuttu tieteellinen tosiasia varmasti kaikille. Yleiskuvan saa vaikkapa Esquiren mainiosta, masentavasta ja tuoreesta jutusta. Hiilikuplan puhkeaminen on taas jonkinlainen myönteisempi skenaario, jossa ilmastonmuutos otettaisiin todesta ja fossiilisia polttoaineita omistavien firmojen taseista pyyhkiytyisi valtava määrä miljardeja euroja. Tässä olisi varmasti sulateltavaa markkinoille. Mutta kävi tässä miten tahansa on nyt jo selvää, että myös sopeutumiseen tarvitaan valtavasti panostuksia.

6. Putin

Naapurimaassamme on tapahtunut pitkään kummia. Maa on ottanut hatarasta demokratiasta loikkia kohti puhdasta diktatuuria. Diktatuurin lisäksi maa ei noudata rajoja ja on onnistuneesti nostanut ydinaseisiin liittyvät apokalyptiset skenaariot jälleen mahdollisiksi. Samalla maan naapurimaihin kohdistamat vaikutusyritykset hakevat rajaa törkeän ja jotenkin hyväksyttävän välillä. Esimerkiksi Suomessa taidetaan painia yhden sellaisen kanssa Fennovoiman kohdalla.

 

Ratkaisujen ääriviivoja

Valtava kasa ongelmia vaatisi valtavan määrän yrittämistä ja erehtymistä ratkaisujen löytämiseksi. Ongelmamme on kuitenkin selvitä näistä – osittain liioittelematta – eksistentiaalisen tason ongelmista jollakin reitillä ja on varmaan selvä, että kaikkia erehdyksiä ei vain voi koittaa ja sitten todeta vääräksi. Ensimmäisellä yrittämällä pitäisi onnistua.

Minusta näyttää siltä, että yhden ongelman ratkaisun on johdettava luontevasti toisen ratkaisuun. Meidän on toimittava toimintasankarin tavoin eli loikattava ensimmäisen esteen päältä seuraavalle ja siitä sitten seuraavalle. Akrobatian taitomme tulevat olemaan koetuksella.

On kuitenkin mahdollista nähdä hyviä ratkaisuketjuja myös. Esimerkiksi ilmastonmuutos ei odota ja suhdannekuoppa pitäisi taittaa. Olisi täysin loogista pystyttää vahva ympäristöteknologiaa tukeva ohjelma, joka edistäisi kysyntää ja pyrkisi hakemaan ilmastonmuutosta helpottavissa asioissa levitettäviä ratkaisuja. Samalla rohkea investointi voisi tehdä poliittisesti helpommaksi tehdä myös pitkällä aikavälin kestävyysvajeetta korjaavia ratkaisuja.

On myös tärkeä varmistaa, että ratkaisut pelaavat suurin piirtein samaan suuntaan. Ydinvoimaa rakentamalla voi varmaan tehdä jotain päästöjen vähentämiseksi, mutta nykyolosuhteissa se näyttää olevan likeistä toimintaa Venäjän nykyhallinnon kanssa ja vahvistaa riippuvuuttamme siitä, kun taas uusiutuviin satsaaminen voisi vähentää riippuvuutta ja auttaa ratkaisussa vähintään yhtä paljon.

On tietenkin selvä, että meillä on lueteltujen lisäksi muita ongelmia ja puhun tässä vain ja ainoastaan Suomesta. Muualla riittää vielä kaikenlaista muuta. Useat muut ongelmat sisältävät myös aivan yhtä kovia poliittisia konflikteja. Pienempien poliittisten konfliktien etuna ovat näkyvät voitot ja usein inhimillisempi mittakaava ja ymmärrettävyys. Ei ole ihme, että tasa-arvoiseen avioliittoon liittyvä keskustelu pitää nähtävästi käydä meillä toiseen kertaan. Se on konflikti, jonka molemman osapuolen mielipiteet voidaan änkeä paljoa menettämättä muutamaan virkkeeseen. Ja asiasta voidaan äänestää Suomen eduskunnassa ja asialle tapahtuu sitten jotain selvästi ihmisiä koskettavaa. Ja tällaisilla pienillä konflikteilla on minullekin merkitystä, mutta niihin liittyvä palo pitäisi jotenkin siirtää myös suurempien ongelmien ratkaisuun.

Ratkaisujen löytämisen eräs merkittävä ongelma on osittain siinä, että suuret ja isot kysymykset ovat usein jokseenkin samalla viivalla pienempien kysymysten kanssa poliittisessa keskustelussa. Hetkittäin tuntuu, että joku Ranskan vallankumouksessa periytyvä vasemmisto-oikeisto –akselikaan ei ole oikein riittävä kuvaamaan ratkaisua edes muutamaan näistä isommista, vaikka saattaakin kuvata melko hyvin joitakin pienempiä konflikteja.

 

Jos kirjoitus herätti ajatuksia ja haluaisit jatkossa ilmoituksen blogikirjoituksistani, tilaa uutiskirjeeni! Tilaus onnistuu tämän sivun vasemmasta yläkulmasta.

Kuvalähde: The Bigger Picture by F Delventhal, CC BY 2.0

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.