Puhe puoluevaltuuskunnan kokouksessa Kouvolassa 14.2.2015

Hyvät ystävät,

Tulevissa vaaleissa Vihreät voittaa yhdessä tai häviää yhdessä.

Joskus kun sanoi sanan Vihreät sivistyneessä seurassa, siitä seurasi keskustelu siitä, onko yhden asian puolueessa järkeä. Nykyään ei tätä keskustelua juuri käydä. Vihreät on yleispuolue, jolla riittää sanottavaa ympäristön lisäksi oikeastaan aiheeseen kuin aiheeseen.

Ennen vaaleja näytämme käyvän keskustelun Kouvolan kirkon kellojen varmuudella toistuvan keskustelun siitä, kuinka paljon meidän pitää linjata. Jos linjaamme jotain, suuttuuko joku? Jos olemme jotain mieltä yhtään mistään, onko joku jossain eri mieltä kanssamme?

Me vihreät häviämme tai voitamme näissä vaaleissa yhdessä, mutta tärkeämpää on, minkä puolesta häviämme tai voitamme. Ei vaaleja kannata käydä ilman selviä tavoitteita. Jos voittaa saamatta oikeutta tehdä sitä, mitä katsoo tarpeelliseksi, on voitto aika turha. Jos häviää asian kanssa ja muut eivät ihan vaaleissa syty aiheesta, voi silti rakentaa tulevaa. Kylvää siemenen muutokselle.

Mutta on vahvaan linjaamiseen toinenkin syy. Vain menneen puolustaja voi voittaa tarjoamatta vaihtoehtoa. Keskusta linjaa tällä hetkellä vain vahingossa ja voi se silti voittaa. Vihreiden kaltaisella uudella puolueella ei ole tällaista mahdollisuutta. Meidän pitää tarjota oma visiomme. Meidän pitää herättää tunteita äänestäjissä. Meidän pitää erottua siitä äänestäjän toisesta lempivaihtoehdosta.

Meille kelpaisi enemmän kuin hyvin viidesosan suomalaisista arvostus. Meidän ei tarvitse miellyttää kaikkia.

Vaikka se ei ehkä olekaan ilmeistä voittoisa vihreä puolue herättää negatiivisia mielikuvia joissakin. Minä toivon, että seuraavan Talvivaaran suunnittelija, rikkaiden erityisryhmien lobbarit ja kaikki ne, jotka eivät suostu muuttamaan mitään ilmastokriisin äärellä, tutisevat kuulleessaan Vihreistä.

Kohdattuaan Suuren Laman pystypäin ja laitettuaan kuriin pankkiireita, valtavia intressiryhmiä, aikansa vahvimpia lobbeja ja rikkaita rötösherroja Yhdysvaltain presidentti Franklin D. Roosevelt sanoi toivottavansa tervetulleeksi näiltä tahoilta tulevan vihan. Vihreiden pitää toivottaa joidenkin tahojen viha tervetulleeksi. Meidän ohjelmamme vaatii muutosta ja muutoksella on aina vastustajansa.

Vaikka kunnioitamme ihan jokaista keskustelijaa ja emme vihaa ketään, ihan kaikkien ääntä emme saa emmekä uskokaan saavamme. Ympäristön ja yhteiskunnan tuhoajien tuohtumus pitää toivottaa tervetulleeksi. Koska jos tuohtumus heiltä tulee, olemme oikealla puolella asioita ja vaalit kannattaa voittaa.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.