Vuonna 2014 luettua

Esittelen tässä kirjoituksessa muutamia kirjoja, joita olen lukenut vuoden 2014 aikana ja joita suosittelen lämpimästi kaikille. Kaikki kirjat eivät ole tältä vuodelta, mutta ovat jotenkin päätyneet käsiini vuoden aikana.  Jostakin syystä minua sykähdyttäneet kirjat ovat melkein kaikki tänä vuonna olleet luonnontieteen ja teknologian historiaan tiivisti liittyviä. En tiedä, mistä se sitten kertoo.

Thomas Hager: The Alchemy of Air: A Jewish Genius, a Doomed Tycoon, and the Scientific Discovery That Fed the World but Fueled the Rise of Hitler

Huomaan lukeneeni vuoden aikan useita kirjoja, jotka kertovat teknologian historiasta hyviä tarinoita. Tässä on yksi niistä. Haber-Bosch –prosessi on yksi niitä ilmeisimpiä maailman historiaa valtavasti muuttaneita keksintöjä, joiden historiaa tunnetaan turhan vähän. Käytännössä prosessin avulla saatiin valmistettua Saksan ensimmäisen maailmansodan räjähteet ja se on yksi niitä keinoja, joilla maailman nykyinen väestö on ruokittu. Kirja on erittäin hyvin kirjoitettu ja kaikella tapaa suositeltavaa luettavaa.

Jonah Berger: Contagious: Why Things Catch On

Luin tämänkin vuoden aikana melko paljon retoriikkaan liittyen. Uusin trendi siinä tuntuu olevan tarinankerronnan korostamisen lisääntyminen entisestään. Olen vähän sitä mieltä, että ihan kaikki tekstit tässä traditiossa eivät ole niin käyttökelpoisia kuin voisi toivoa. Contagious on kuitenkin mielenkiintoinen poikkeama, koska se keskittyy nimenomaan siihen, miten ideat ja ajatukset leviävät nykyään. Erityisesti siinä esitelty hierarkia erilaisista tarttuvuuden tavoista on osoittautunut vuoden aikana hyödylliseksi.

Eric Schlosser: Command and Control: Nuclear Weapons, the Damascus Accident, and the Illusion of Safety

Eric Schlosser saa kuvattua Yhdysvaltain ydinohjelmaa käsittelevässä kirjassaan avian huikean määrän mielenkiintoista ja toisinaan melko kauhistuttavaa historiaa. Kirja on täynnä aivan huiseja anekdootteja ydinpommeilla sattuneista tai melkein sattuneista onnettomuuksista. Kirja on kirjoitettu mainiosti ilman ihmisten jaottelua hyviin ja pahoihin. Vaikka kirjoittaja selvästi sympatisoi turvallisuutta korostavia näkökulmia, kirjassa ymmärretään hyvin sitä ympäristöä, missä ihmiset toimivat.

Daniel Yergin: The Prize: The Epic Quest for Oil, Money, and Power

Jotakin toista kirjaa lukiessani törmäsin mainintaan kirjasta, joka on laajin selvitys öljyn historiasta. Olihan se kirja pakko etsiä käsiin ja lukea. Kindlen aikakaudella löytäminen oli helppoa ja kirja ei todellakaan pettänyt. Kirjassa kuvataan öljyn historia aivan sen alkuajoista lähtien Persianlahden sotaan asti. Kirja avasi aika paljon uusia näkymiä siihen, miten öljy ja sen hinta vaikuttavat maailmaan ja minkälaiset toimijat alaa hallitsevat. Nyt Saudi-Arabian avatessa hanoja on ollut helpompi ymmärtää, mistä on kyse, juuri tämän kirjan vuoksi.

Matthew Brzezinski: Red Moon Rising: Sputnik and the Hidden Rivalries that Ignited the Space Age

Joka vuonna pitää lukea jotain Avaruuskilpailusta. Brzezinskin kirja avaa hienosti erityisesti Neuvostoliiton avaruusohjelman alkutaivalta. Sen historia on ollut minulle varsin tuntematonta, joten on ollut mielenkiintoista ymmärtää, miten Sputnik täsmälleen liittyi ydinpommeihin ja V2-raketteihin. Kuuntelin kirjaa lenkeillä ja kirja oli niin hyvä, että jonkun kerran joutui juoksemaan ylimääräistä, että kuulisi loput.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *