Kuinka rahat jaetaan reilusti?

Aiempi kirjoitukseni ruuan arvonlisäveron alentamisen epäreiluudesta aloitti ihan hyvän keskustelun siitä, mikä oikeastaan on reilua.

Osa ihmisistä oli sitä mieltä, että on ylipäätään väärin laittaa ihmisryhmien etuja vastakkain. Ajatus on minusta naivi, sillä käytännössä kuitenkin niukkojen resurssien jakaminen tarkoittaa sitä, että jonkun saadessa joku muu jää paitsi. Vaikka uskoisikin, että nyt olisi hyvä valtion kuluttaa vähän enemmän rahaa, isompikin läjä rahaa pitää aina jakaa jotenkin.

Lisäksi huomasin keskustelun kuluessa, että olemme niin tottuneet suhteuttamaan asiat ihmisten tuloihin, että monen mielestä arvonlisäveron alennus on riittävän hyvä, koska suhteessa tuloihin köyhä saa siitä enemmän kuin rikas. Ikään kuin köyhän pitäisi tyytyä pienempään summaan rahaa, koska on köyhä.

Myönnän kuitenkin, että verojärjestelmä on kokonaisuus ja progressiota ei pidä vaatia kaikkiin toimiin. Yhtälailla kannattaa kuitenkin kokonaisuudessakin ymmärtää, mitä palaset tekevät ja poliitikon ymmärtää, mitä intressejä palvelee, jos ajaa jonkun palasen suurentamista tai pienentämistä.

Päätin nyt vielä käydä taisteluun alla olevan kuvan muodossa. Taustalla olevaan laskentaan ja lähteisiin voi tutustua Google Drivesta. Lähteiden vanhuuden ja mahdollisimman yksinkertaisen esityksen vuoksi lukuihin kannattaa suhtautua suunta-antavina.

rahat

 

Kuvalähde: kuvaTaxCredits.netCC By 2.0. Infografiikka oma.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.