3 syytä viedä tekijänoikeusaloite eduskunnan käsittelyyn

Copyright.svg

Tekijänoikeusaloite on kerännyt hyvin allekirjoituksia viimeisten päivien aikana.  Tätä kirjoittaessa allekirjoituksia on 41 707 eli vielä on vähän matkaa tarvittavaan 50 000 allekirjoitukseen, mutta yli 80 % allekirjoituksista on jo kuitenkin saatu. Loppukiri on ollut kova ja nyt jännitetään pelkästään sitä, alkoiko kiri liian myöhään. Viimeiset nimet aloitteeseen rustataan ensi tiistaina 23.7.

Tekijänoikeusaloite on vähän erilainen kuin kaksi muuta tähän mennessä eduskuntaan varmasti mennyttä tai menevää aloitetta eli turkistarhausaloite ja tasa-arvoinen avioliitto –aloite. Kummassakin näissä oli kyse varsin yksinkertaisista moraalikysymyksistä. Tekijänoikeusaloite sen sijaan yrittää tuunata erittäin vaikeaselkoista tekijänoikeuslakia vähän järkevämpään suuntaan. Pikkuasioiden tuunaaminen ovat aloitteen ehdoton etu, jos se päätyy eduskuntaan asti, mutta samalla tuntuu, että ihmisten on vaikea saada koko aloitteesta kiinni.

On ollut ilahduttava huomata, miten vakavasti tavalliset kansalaiset suhtautuvat aloitteen allekirjoittamiseen. Jos kansanedustajien aloitteissa olisi rima yhtä korkealla kuin kansalla aloitteiden kanssa, ei kansanedustajien aloitteissa olisi neljäsosaakaan niihin rustatuista nimistä.

Itse kannatan tekijänoikeusaloitetta koko sydämestäni. Syitä on oikeastaan kolme:

1. Koulu ja tekijänoikeudet pitää sovittaa yhteen.

Olen viime vuodet työskennellyt opetusteknologian parissa. Tänä aikana olen ollut läsnä useita kertoja tilanteissa, joissa ihan tavalliset opettajat pohtivat, onko tärkeämpää olla rikkomatta lakia vai opettaa lapsia. Mikään muu kysymys ei tätä keskustelua herätä kuin tekijänoikeudet. Merkittävä osa opettajista toteaa, että on parempi olla tuntematta lakia, ettei turhaan stressaan käytännössä pakollisia lainrikkomisia. Yhteiskunnan pitää raivata esteet tehokkaan opettamisen edestä eikä rakentaa kummallisia esteitä, joiden ohi pääsee vain konsultoimalla kalliita lakimiehiä. Aloite tekisi kaikesta normaaliin järkeen sopivasta opettamisesta laillista.

 2. Suomi tarvitsee lisää keskustelua tietoyhteiskunnasta.

Ikävä tosiasia on, että tietoyhteiskunta-asiat kiinnostavat kovin harvoja eduskunnassa. Minä ja monet muut olimme todella pettyneitä, kun Jyrki Kasvi putosi eduskunnasta. Monen mielestä tämä tarkoitti sitä, että tietoyhteiskuntaa ymmärtävien edustajien määrä putosi sadalla prosentilla. Uskon, että käsittely nostaisi esiin ihan meidän yhteiskuntamme tulevaisuuden keskiössä olevat asiat ja pakottaisi kansanedustajia paljastamaan korttinsa aiheen piirissä. Itse tiedän, että eduskunnassa on vieläkin osaamista tällä alalla, mutta samalla tiedän, että monet kansanedustajat ovat laskutikun jälkeisistä innovaatioista pihalla kuin lumiukot. Haluan tietoyhteiskunnan puolustajat korokkeelle ja vastustajat näkyville. Aloite tekisi juuri näin.

3. Aloitteessa yhdistyy lakien ja teknologian osaaminen.

Onneksi emme kaikki ole tekijänoikeuksiin perehtuneitä lakimiehiä, sillä mitään ei tapahtuisi, jos me kaikki käyttäisimme päivämme pohtien, onko vaikka YouTubessa olevan videon näyttäminen luennolla laillista vai ei. Siinä nimittäin riittää jokseenkin loputtomasti pähkittävää. On kuitenkin hyvä, että meillä on aihetta todella tiukasti tuntevia ihmisiä, joilla on tavoitteena löytää uutta tasapainoa tekijöiden, kuluttajien ja välittäjien välille. Nyt on selvästi saatu yhteen mielet, jotka ymmärtävät paitsi lakia myös teknologiaa.  Lopputulos on tarkempi kuvaus tekijänoikeuslakiin tarvittavista korjauksista kuin mitä yksikään suomalainen olisi yksin saanut aikaiseksi. On selvä, että lista on aika pitkä ja ei aina suinkaan täysin ilmeinen, mutta tällaisen porukan tekemisiin voi luottaa.

Porukka on kuitenkin takuulla tehnyt hyvää työtä. Tuntemistani aiheista aloite tekee täsmälleen oikeat linjaukset. Toisaalta niistä aiheista, joissa tietämykseni on alun perin ollut vajaampaa, ryhmä on perustellut linjansa varsin hyvin ja vakuuttanut minut siitä, että linjojen takana voi seistä.

Allekirjoita aloite

Jos siis välität yhtään tekijänoikeuksista, tulevaisuudesta tai vaikka tietoyhteiskunnasta, allekirjoitathan pikaisesti Järkeä tekijänoikeuslakiin –aloitteen. Aikaa ei ole paljon, joten tee se nyt äläkä jätä myöhemmälle.

Jos jokin asia jäi vielä askarrattumaan aloitteesta, kannattaa tsekata aloitteen kotisivut: http://www.jarkeatekijanoikeuslakiin.fi/fi/

Jos allekirjoituksia tulee tarpeeksi, aloite menee vielä täysin eduskunnan käsittelyyn, joten kaikkeen voi suhtautuva vain keskustelunavauksena. Itse en jättäisi allekirjoittamatta näin hyvää aloitetta, jos olisin jostain pilkun paikasta eri mieltä. Samanlaista hetkeä vaikuttaa suomalaisen tietoyhteiskunnan tulevaisuuteen ei tule vähään aikaan.

Allekirjoita aloite. Pyydän.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail