Demarit haluavat pitkän eurokriisin ja laastareita niille, joihin sattuu

Demareilla riittää raiteita

SDP julkaisi tänään Oikeudenmukainen Eurooppa – Näkemys talous- ja rahaliitto EMU:n tulevaisuudesta -ohjelman. Ohjelma on lyhyt, epätäsmällinen ja siinä voi nähdä melkein mitä vain. Ohjelma on siis hyvin paljon demarien talouspolitiikan näköinen.

Käyn tässä tekstissä vähän läpi ohjelman piirteitä hieman satunnaisesti, koska oletan kiinnostuneiden voivan lukea koko tekstinkin itse.

Demarin Eurooppa – joo mutta ei

Ohjelma pitää kiinni talouskurista, mutta kritisoi sitä silti:

Kriisinhoidon poliittiset seuraukset alkavat olla näkyvissä. Kriisimailta edellytetty leikkauspolitiikka ei ole edistänyt kasvun syntymistä. Jotkut vaaditut uudistukset ovat jopa rikkoneet ILO:n yleissopimuksia. Talouspolitiikassa tulojen ja menojen on oltava pitkällä aikavälillä tasapainossa. Tasapainotustoimet on silti kaikissa oloissa tehtävä kansalaisten perusoikeuksia ja sosiaalisia oikeuksia kunnioittavalla tavalla. Suomessa taloutta on tasapainotettu tekemällä samalla työllisyysinvestointeja ja kaventamalla tuloeroja. Nämä lähtökohdat voisivat toimia mallina myös muissa Euroopan maissa.

Ilmeisesti siis Kreikassa olisi kaikki hyvin, jos olisi leikattu aikalailla yhtä paljon, mutta hieman tasattu tuloeroja enemmän. Epäilenpä, että sekään ei juuri kreikkalaista työläista lämmittäisi.

Ohjelma haluaa EKP:lle suuremman roolin (vai haluaako?)

EKP:n ensisijainen tehtävä on hintavakauden turvaaminen, minkä lisäksi EKP tukee yleistä talouspolitiikkaa hintavakautta vaarantamatta. SDP:n näkemyksen mukaan työllisyysvaikutusten tarkastelun on oltava mukana EKP:n politiikasta keskusteltaessa. On lisäksi arvioitava, voiko euron pitkittyneeseen kriisiin löytyä kestävää ratkaisua ilman EKP:n tehtävien uudelleenmäärittämistä monipuolisemman keskuspankkipolitiikan suuntaan.

Ohjelma haluaa ”kunnioittaa parlamenttien budjettivaltaa”, mutta samalla linjaa keinoja euroveroja, jotka ohjattaisiin euroalueen budjettiin.

Yhteisvastuu ei tosiaan käy demareille ja asia kerrotaan ohjelmassa moneen kertaan. Kuitenkin samalla ollaan valmiita pohtimaan jotain tasapainotuksia:

Yhteisvaluutan tasapainoisen kehityksen ja sosiaalisen ulottuvuuden toteutumisen varmistamiseksi valuutta-alueen laajentuessa tulee pohtia muita keinoja tasapainottaa jäsenmaiden eroja ja luoda lisää kasvua ja työpaikkoja. Jo lyhyellä aikavälillä kasvuun ja työllisyyteen tähtääviä investointeja tulee lisätä esimerkiksi Euroopan investointipankin kautta.

Vähän samaan tapaan demarit tarjovat kaikkea viisasta ja hyvää sosiaalisen Euroopan muodossa esimerkiksi EU:n eri rahastojen käyttämistä, mutta sitten painottavat, että yhteisvastuu ei saa lisääntyä. Ilmeisesti on siis ihan ok kantaa yhteisvastuuta kreikan nuorista mutta muu yhteisvastuu on niin pahasta, ettei sitä tarvitse edes perustella.

Eurokriisi ei ratkea ilman yhteisvastuuta – näkyvää tai piilotettua

Mitä ohjelma siis kaikkiaan lupaa? Paljon lämmintä ja pörröistä kaikille, mutta ei lisää yhteisvastuuta. Pörröiset asiat eivät ikävä kyllä auta mitään, jos maksamiseen ei ole rahaa. Demareilta siis täysi tuki austeritylle ja avokämmen kaikille eurokriisin ratkaisusta kiinnostuneille ja ihan vaan nyrkki etelä-eurooppalaisille.

Surulliseksihan tässä tulee, sillä demarien ohjelma taitaa ikävä kyllä kuvata hyvin sitä, mihin suomalaiset ovat valmiit. Ammutaan ensin tykeillä kansaa ja sitten tarjotaan laastareita ay-liikkeille, nuorille ja muille heikommille. Jos poliitikot eivät ryhdistäydy ja kerro kansalaisille totuutta, mennään varmaan eteenpäin niin, että yhteisvastuu tapahtuu pikkuhiljaa erilaisten epäsuorien mekanismien kautta, koska suoraan eivät sitä poliitikot uskalla tehdä.
Demarien ohjelmassa näkyy myös se, että puolue joutuu tasapainoilemaan vähän enemmän kärryillä olevien kannattajien ja aiemmin puhutun välillä. Ei voida tarjota yhteisvastuuta, niin tarjotaan erilaisia keinoja hoitaa pienempiä ongelmia. Pienempien ongelmien hoitaminen vaatii rahaa eli yhteisvastuuta tai sitten se jää vain puheen tasolle. On aika naurettava ajatus, että kreikkalaiset eivät tajuaisi nuorisonsa ahdinkoa. Kyllä se on siitä rahasta kiinni ja sitä saadaan vain yhteisvastuulla.
Soldiaarisuuden rajoja korostanut, kreikkalaisten yksityistämisen hitaudesta suuttunut ja tiukasta talouskurista kiinni pitävä Urpilainen ei tietenkään voi tänään julistaa aiempia puheita vääriksi vaan joutuu ajamaan väärillä raiteilla. Toivottavasti demartikin vielä joskus löytävät eurokriisistä ulos johtavat raiteet. Ne eivät löytyneet tällä yrityksellä.
Ainiin ja Demarin väite siitä, että ohjelma olisi suomalaisten puolueiden ensimmäinen ohjelma Emu:n ja Euroopan taloudellisen integraation kehittämisestä, on tietenkin täydellisen väärä. Vihreät ovat julkaisseet (vähän nössön) Euroopan talouden korjauspaketin jo vuonna 2011 ja muutama kuukausi sitten (ihan tiukan) Vihreämpi yhteinen Eurooppa – Euroopan unionin peruskorjausohjelman. Jälkimmäisessä uskalsimme sanoa, että eurokriisin lopettaminen on tarpeellista ja ainoa älyllisesti rehellinen tapa siihen yhteisen valuutan kanssa on jakaa velkataakkaa vähän useammin hartein. Näin saadaan valtioiden velat kontrolliin ja saadaan pelitilaa esimerkiksi elvyttävää talouspolitiikkaa varten. 
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail