Puhetta Talvivaarasta ja riskeistä

Ainakin pitäisi olla

Pidin äsken tällaisen pienen puheen. Ihan hyvänä jatkokommenttin tuli huomautus, että omistajien velvollisuuksia ei sinällään tarvitse lisätä. Itselleni riittäisi, että edes sijoitettu omaisuus olisi pelissä oikeasti.

Tervehdys hyvä puoluevaltuuskunta,

Meidän puoleemme tärkeimpiä tavoitteita on saada saastuttajat maksamaan jotta saastuttajat saastuttaisivat vähemmän. Jos siis minä päästään veteen tai ilmaan myrkkyä, pitää minun ainakin maksaa saastuttamisesta ja myrkyttämisestä tuntuva ja kohtuullinen korvaus yhteiskunnalle.

Ilmastonmuutoksen kohdalla on nyt näistä korvauksista luovuttu kokooomuksen Eija-Riitta Korholan johdolla. Saimme taas olla ylpeitä Vihreistä edustajistamme vaikka turpiin tulikin. Siellä ajettiin ihan oikeasti saastuttaja maksaa -periaatetta ja yritettiin estää ihmiskuntaa tuhoamasta itseään!

Samaa ei ikävä kyllä voi sanoa toimistamme Talvivaaran suhteen. On suuri synti ja häpeä, että valtio on vihreän omistusohjausministerin johdolla ottanut Talvivaarasta lopullisen vastuun.

Talvivaarassa on kyse myös muusta kuin Talvivaarasta. On kyse myös yleisestä periaatteesta, millaisen riskin firma kantaa itse ja miten paljon sen kantavat muut. On täydellisen selvä, että Talvivaarassa on valtava taloudellinen potentiaali. Niin paljon suomalaista nikkeliä on maassa, että voittojen pitäisi olla ihan hurjat. Hintaa painaa kuitenkin pelko korvauksista nykyisistä ja tulevista ympäristökatastrofeista. Tämä on juuri oikein. Sijoittajien pitäisi pelätä, analysoida riskejä  ja lopulta hinnoitella riskiä.

Nyt kuitenkin Solidium on laittanut yhteiset rahamme peliin ja antanut omistajille helpotusta. Tämä tarkoittaa, että nyt ja jatkossa ympäristöriskejä ei  tarvitse sijoittajien hinnoitella Talvivaarassa eikä muissakaan suurissa investoinneissa. Ympäristöriskin kantaa valtio, te ja me ja minä ja sinä.

Kyllä meidän pitää varmistaa, että saastuttaja maksaa ja saastuttajaan sijoittaja kantaa vähintään törkeän saastuttamisen riskit. Firma olisi pitänyt ajaa vaikka alas ja omistajien sijotusten arvo nollaan. Silloin olisivat sijoittaneet nähneet, miten käy kun viisvälittää ympäristöstä.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

11 thoughts on “Puhetta Talvivaarasta ja riskeistä”

 1. Vastuullista?

  ”Kyllä meidän pitää varmistaa, että saastuttaja maksaa ja saastuttajaan sijoittaja kantaa vähintään törkeän saastuttamisen riskit. Firma olisi pitänyt ajaa vaikka alas ja omistajien sijotusten arvo nollaan. Silloin olisivat sijoittaneet nähneet, miten käy kun viisvälittää ympäristöstä”

  Jolloin meillä olisi tilanne jossa kukaan ei vastaisi siitä miten bioliuotuskasat ja kaivosalueella oleva jäte hoidetaan – eli aiheuttaisi itse ympäristökatastrofin

  Tai sitten siellä olisi joku ulkomainen sijoittaja – joka ei missään tapauksessa olisi vaatinut vastaavia investointeja ympäristöhallintoon kuin Solidium.

 2. No ilmeisesti jotkut on valmiit arvottamaan sitä nykyistä settiä jännän korkealle. Valtion omaisuudeksi vaan koko touhu ja sittä sitten vaikka uutta bisnestä pystyyn.

  Ei ne sijoittajat mitään hyväntekeväisyteen tässä laittaneet.

 3. Mutta siis sinänsä totta että asia ei ole mustavalkoinen – mikäli yhtiö näistä asioista huolimatta ei onnistu ympäristöongelmien hallinnassa, kenenkään ei koskaan pitäisi pistää siihen rahaa. Nythän tosiaan osakkeen arvo suhteessa malmivaroihin on mitätön.

 4. Lauri: Musta on vaan sikaväärin, että ihmiset sijoittaa talvivaaraan lähinnä siksi, että valtio hoitaa loppupeleissä. Too big to fail on ihan perseestä ja sitä pitäisi välttää, jos vaan mitenkään mahdollista.

 5. Talvivaara ei ole too big to fail, vaan environmentally too dangerous to fail right now. Paskoista rasteista vähiten paska näin.

 6. Lauri Hyvä,
  Solidiumin ja Talvivaaran ”ympäristöinvestoinnit” ovat miljoonien uusien jätevesikuutioiden laskemista uraanilla, alumiinilla ja raskasmetalleilla saastuneisiin Saimaan ja Oulujoen vesistöihin. Tällä viikolla haitte sitten taas uutta lupaa ilmeisesti moninkertaisesti saastuneemmille vesille ja laittomille pitoisuuksille.

  Jos Solidiumissa tai omistajaohjauksessa olisi joku, joka ymmärtäisi rahtusenkin siitä mitä Talvivaara tekee ja ympäristölainsäädännöstä tai osaisi lukea edes SLLn kannanotot niin tuskin moista tehtäisiin.

  Saimaan ja Oulujoen vesistöjen ranta-asukkaiden ja Vihreän puolueen kannattajien näkökulmasta omistajaohjaus on täysin epäonnistunut ja epäonnistuu traagisella tavalla joka hetki kun tuhoatte vesistöjä.

 7. Lauri Hyvä:
  ”Vähiten paska” tai ainakin vähemmän paska rasti on näin
  Määrätä Talvivaara välittömästi
  1) Estämään saasteiden leviäminen marraskuussa jätealtaiksi muutetuista lähijärvistä ja ko järvien puhdistaminen ja ennallistaminen
  2) varastoimaan ”puhdistetut” ja ”neutraloidut” vedet
  Tämä tapahtuu altaita rakentamalla ja aikaa on edellen ja ollut marraskuusta lähtien.
  3) Puhdistamalla ”puhdistetut/neutraloidut” vedet poistamalla sulfaatti ja raskametallijäämän, kyseessä on alan normaalitekniikka ja uusi vesiasiantuntijanne tekeytyy tyhmäksi Talvivaaran johdon kaupallisesta toivomuksesta

  Marraskuun ja uusien jätteiden levittäminen ”ympäristöinvestointeina” Saimaan ja Oulujoen vesistöihin ei missään tapauksessa ole ”vähiten paska rasti”.
  Se ei myöskään ole Talvivaara oyj:n kaupallinen etu, vaikka epäpätevä johto niin luulee.

  Eilen keskusteltiin Pekka Haaviston kanssa. Kosovossa oli ongelma, kun tonniluokan määrä uraania oli maastossa. Sitä valvottiin ja poistettiin YKn ja paikallisten viranomaisten toimesta. Talvivaara on rajoittamattomassa uraaniasesodassa naapureitaan vastaan tavoitteena levittää ainakin tonni uraania (stuk.fi) Saimaaseen ja sata kiloa Oulujoen vesistöihin. Päästöissä on lukematon joukko vastaavasti vaarallisia ja vaarallisempia raskasmetalleja ja haitta-aineita, joiden yhteisvaikutuksia SYKEkin voi vain arvailla.
  Tämä ei todellakaan ole ”vähiten paska rasti”

  Valtion sijoitetuilla kymmenillä ja sadoilla miljoonilla pitää saada tuloksia aikaan.

  Jos kantti ei pidä tai osaaminen riitä, niin sitten pitää vaihtaa miehet ja naiset pätevämpiin.
  Perä ja kumppanit kertovat äärimmäisen lyhytnäköisiä kaupallisia totuuksia, ja niiden sinisilmäinen nieleminen ja levittäminen ”vähiten paskana rastina” kertoo joko suuresta typeryydestä tai avoimesta korruptiosta. Teitä on varoitettu monta kertaa, mutta ei tunnu menevän jakeluun.

  Lauri Korkeaoja:
  Markkinoit edellä törkeää ympäristön turmelemista Talvivaaran ”eduksi”, vähiten paskana rastina.
  Olisitko vihreä, katsoisit peiliin ja eroaisit tehtävistäsi ?

  Vai onko ongelma siinä, että omistajaohjauksella ei ole valtaa Solidiumiin?
  Siinä tapauksessa vaihtakaa Solidiumin hallitus.

  Vai suojeleeko tasavallan hallituksessa joku suurempi puolue Talvivaaraa ja estää omistajaohjausta toimimasta?
  Tämäkin asia olisi hyvä keskustella julkisesti, en usko että mikään puolue voi oikeasti
  ajaa Saimaan ja Oulujoen törkeää saastuttamista.

  Puheet ulkomaisista pääomasijoittajista ja katastrofiksi muuttuvista bioliuotuskasoista ovat Perän vedätystä ja on todella lapsellista toistaa niitä.
  Molemmissa tapauksissa ympäristöhallinnon on kotrolloitava tilanne.

  Perä ja Talvivaara Solidiumin valtioyhtiönä ovat saaneet suomalaiselta ympäristöhallinnolta asioita anteeksi tavalla, joka ei varmasti onnistuisi miltään ulkomaiselta yhtiöltä.
  Viime vuonna ruotsalainen Nordic Mines yritti Raahessa täsmälleen samaa. Uraanivedet piti laskea maaseudun ojaan, ja patorikko oli kolme kuukautta tulossa huomenna, mutta koska lupaa ei tullut, kaivos rakensi uudet altaat, eikä vesiä ollutkaan mikään pakko laskea koko kesänä.

  Talvivaaran toiminta on jatkuvasti äärimmäisen röyhkeää, vastuutonta ja ammattitaidotonta. Meni toista viikkoa saada ensimmäinenkään patoviritelmä Ylä-Lumijärvelle ja uraani-ja raskasmetallisakat ja vedet ovat pari viikkoa virranneet laittomasti järven yli ja pilapadoista ohi.
  Talvivaaran johto ja hallitus ei ole tehtaviensä tasolla, mistä seuraa vastuu Solidiumille ja sen hallitukselle (joka on täydellisesti epäonnistunut) ja omistaohjaukselle (jos sellaista on???).

  Nyt on vihoviimeinen omistajien ja valtio-omistajan näytön paikka.
  Samoin viimeinen tilaisuus pelastaa ympäristöhallinnon uskottavuus.

 8. Tämä on aivan juuri näin kuin Jari Natunen sanoo. Miten Lauri Korkeaoja voit niellä ministerin avustajana Talvivaaran nykyjohdon pelotteluja ja vakuutteluja, yhtiössä on täysin piittaamatonta porukkaa ja ammattitaidotonta eikä heidän asennekaan ole oikeasti muuttunut miksikään. Ei esim. uusi vesienhallintajohtaja ole mikään ratkaisu ja mestari, kun juoksutukset meni pääsiäisenäkin ihan pieleen, milloin nousi vesi lumijärven jäälle, milloin pato oli rakennettu väärin tai puuttui kokonaan – eikä kukaan muu valvonut tai seurannut kuin muutamat paikalliset miehet – aktivistit jotka hädissään soittelivat yhtiötä korjaamaan edes pahimmat. Nyt saastetta päästetään Vaasan hallintooikeutta tottelematta, kun luotetaan että ELY antaa poikkeusluvat kuten aina. Oikeasti hei kiinni äkkiä koko laitos, työllistää jo nyt oikeusasteita ja stressaa ihmisiä tämä sekoilu. Perä laskee sen varaan että ympäristörikkomuksista pääsee Suomessa halvalla mutta finanssirikkomukset voi tulla kalliimmaksi, siellä suunnalla puhuu joskus jopa totta. Rikkihappoa tuodaan junalasteittain joka päivä saastuttamaan lisää kun bioliuotus ei toimi niinkuin luvattiin. Hallittu alasajo ja äkkiä.

 9. Ja taas louhitaan ja työläiset ovat tyytyväisiä! Myrkyt taas vesistöön ja rannoille. Kuinka paljon saastetta kertyykään, kun jatkuvasti tämä vesistöön laskeminen toistuu. Muutamassa vuodessa on mennyt 4-5 järveä täysin pilalle. Laskekaa laskutaitoiset niitten arvo. samoin metsät ja matkailuyritysten menetykset. Mökkiläiset ovat unohdettu kansa. Samoin eläkeläiset, jotka ovat riipineet lisää pieniin eläkkeisiinsä marjoja, sieniä ja kalastaneet. Ei ole käytetty hiilijalanjälkiä ulkomaan matkailuun, eikä muihin turhuuksiin.Veneily, kalastus, sauna ja uiminen ovat olleet ekologista virkistystä.
  Miten lasketaan menetykset luonnon osalta. Metsät ja vedet.Ja pohjavedet!

 10. Hei

  Täsmennätkö Lauri mitä tarkoitat allaolevalla – mitä inventointeja Solidium on vaatinut?

  ”Tai sitten siellä olisi joku ulkomainen sijoittaja – joka ei missään tapauksessa olisi vaatinut vastaavia investointeja ympäristöhallintoon kuin Solidium.

  Terv. Harri Hölttä

Kommentointi on suljettu.