Perussuomalaisuus on helpon valinnan tekemistä oikean sijaan

Child brain by Isaac Mao, CC BY 2.0
Jos minulla on pallo ja maila, joiden hinta yhteensä on 1,10 euroa. Maila maksaa 1 euron enemmän kuin pallo. Kuinka paljon maila ja pallo maksavat?

Mieti asiaa aivan hetki ja katso sitten seuraavassa kappaleessa oleva vastaus.

No niin. Jos olet samanlainen kuin useimmat meistä sanoit ainakin ensin itsellesi, että maila maksaisi 1 euron ja pallo 10 senttiä. Aika lyhyt tarkistus osoittaa kuitenkin, että maila maksaisi tällöin vain 90 senttiä enemmän kuin pallo. Oikea vastaus on, että maila maksaisi 1,05 euroa ja pallo 5 senttiä.

Jostain syystä ovat kuitenkin aivomme niin laiskat, että ne tarttuvat noihin helposti saatavilla oleviin lukuihin ja esittävät niitä vastaukseksi. Aivomme yrittävät säästää vaivaa myös muissa kysymyksissä. Usein oikotiet johtavat ihan hyvin perille, mutta joskus kuten tässä kysymyksessä mennään päin mäntyä oikomisen sijaan. Itse menin ainakin täysin lankaan. Aivoni ovat ihan yhtä laiskat tai jopa laiskemmat kuin teillä. Toivon kuitenkin joskus osaavani miettiä asioita myös syvällisesti ja tarkistaa, etteivät aivoni ole tehneet liikaa oikomista vaikeissa kysymyksissä.

Ylimielisyyden uhallakin kuitenkin väitän, että perussuomalainen politiikka on usein näiden aivojen laiskuudesta johtuvien oikoteiden vetämistä. Usein päästään perille, mutta varsin usein mennään metsään. Koska kuitenkin usein päästään ihan hyvään lopputulokseen, ei tässä toiminnassa itsessään ole mitään väärää. Paljon rankempi juttu on kuitenkin, että uskon perussuomalaisten politiikkojen miettivän asioissa puolen valinnassa lähinnä sitä, mikä on helpommin laiskoille aivoille puolustettava kanta eikä sitä, mikä on oikein.

Useimmissa poliittisissa kiistoissa on kaksi puolta. Voi uskoa, että ilmastonmuutos on vale tai voi uskoa, että ilmastonmuutos on monimutkainen ongelma, jonka ratkominen vaatii elämäntapaamme radikaalisti muuttavia toimia. Voi uskoa, että euro-maiden auttaminen on suomalaisilta pois tai suomalaisten etu pitkällä aikavälillä. Maahanmuuttajat voi heittää maasta pois tai voi miettiä erilaisia pieniä keinoja, joilla kotoutuminen sujuisi helpommin. 
Perussuomalaiset ovat valinneet jokaisessa näissä kiistoissa laiskoille aivoille sopivan kannan.

Perussuomalaiset on joukkue, joka valitsee pelikentältä helpomman puolen. Vinolla pelikentällä on helpompi voittaa, kun valitsee itse puolen eikä pelaa reilusti valiten sen puolen, joka itselle arvonnassa siunautuu. Meidän muiden pitää yrittää löytää keinot tasoittaa pelikenttä. Usein se on kuitenkin todella vaikeaa, sillä meillä kaikilla on oikeasti todella, todella laiskat aivot. Meitä ei huvita laskea onko pallon ja mailan erotus oikeasti se, mitä arvoituksen esittäjä vaatii. Laskeminen on hieman epämiellyttävää. Samoin on vähän epämiellyttävää saada ihminen miettimään, mitä ilmastonmuutoksen torjunta todella tarkoittaisi. Ajatus on hankala ja raskas. Se pitäisi kuitenkin ihmisten saada pohdittua.

Yksi poikkeus perussuomalaisten linjoihin on muuten tullut kuitenkin tässä viime aikoina. Soinin pankkiveron vastustus on hämmästyttävä juttu. Laiska aivo ajattelisi, että olisi luonnollista laittaa talouteen erityisiä riskejä aiheuttavat tahot maksamaan. Soini on kuitenkin tainnut niellä EU:n ongelmallisuuden niin vahvasti, että se tässä ohitti puolen valinnan. Soinin ja perussuomalaisten kunniaksi on sanottava, ettemme me muut oikein osanneet lyödä heitä edes silloin kun pelikenttä lipsahti kerrankin meitä suosivaksi.
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

5 thoughts on “Perussuomalaisuus on helpon valinnan tekemistä oikean sijaan”

 1. Mitä yhteistä on salamalla ja Vihreiden logiikalla?
  – Ensin välähtää ja sitten korjataan vahingot.

  1) Suomessa on jo valmiiksi erittäin puhdasta teknologiaa! Ei ole älyllisesti järkevää kurjistaa maamme taloutta ja työllisyyttä tekemällä politiikkaa, joka siirtää tuotantoa maihin joissa käytetään saastuttavaa tekniikkaa, esim. Kiinaan. Ongelmaan tulee esisijaisesti hakea globaaleja ratkaisuita, eikä pyrkiä kuristamaan itse itseään hengiltä. Vihreiden tulee siis ottaa ne laiskat aivot käyttöön ja tarkastella kokonaisuutta. Perussuomalaisetkin kannattavat luontoarvoja, eikä Sairasen porukalla ole mitään ”vihreyden monopolia”, vaikka kansalle niin olisi kiva väittääkkin.

  2) Ongelmallista maahanmuuttoa _on_ olemassa, ja on älyllistä laiskuutta esittää siirtolaisuutta kokonaispakettina, josta sitten tykätään tai ei. Perussuomalaiset kohdistavat katseensa ongelmakohtiin, eivätkä sorru yltiöhumaaniin populismiin. On suurta henkistä laiskuutta toistaa muissa Euroopan maissa toteutettua epäonnistunutta monikulttuurisuuspolitiikkaa. Piste.

  3) Laiskat aivot voivat luoda myös sellaisia harhanäkyjä, joissa yksittäisissä maissa toteutettu pankkisääntely säästäisi meidät keinottelun riskeiltä. Mutta koska pääomalla ei ole kotimaata, niin pankkitoiminta (ja samalla taloudellinen hyöty) valuisivat toisiin maihin. Älykkäämpi sen sijaan vaatii jälleen globaaleja tai talousaluekohtaista ratkaisuja, jolloin pankkiala kyetään pitämään aisoissa myös käytännössä.

  Perussuomalasten demonisointi tai äänestäjien haukkuminen tyhmiksi on myös laiskan mielen politiikkaa: hedelmällisempää on aidosti haastaa asiakysymyksissä, jotka koskevat tätä maailmaa. Ja ”tällä maailmalla” tarkoitetaan nimenomaan dynaamista reaalimaailmaa, jossa elämme ja jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen.

  ”The road to hell is paved with good intentions.”
  – Saint Bernard of Clairvaux

 2. Mun mielestä perussuomalaiset poliitikot eivät ole juurikaan viestineet globaalien ratkaisujen tarvetta ilmastonmuutoksen, maahanmuuton tai pankkien suhteen. Enemmän into on vetäytyä maailmalta omaan pieneen Suomi-kuplaan.

  Ilmastonmuutoksen suhteen perussuomalaiset ovat yrittäneet myydä malleja, jotka olisivat erittäin kustannustehottomia tapoja vähentää päästöjä (ominaispäästömalli). Tämä siitä huolimatta, että todellista globaalia ratkaisua haetaan nimenomaan päästökaupasta. Suomella on kuitenkin myös muuta vaikutusta kuin neuvotteluja ilmastoon. Esim. Turpeen polton lopettaminen, ympäristöteknologian kehitys ja esimerkin näyttäminen. Näiden unohtaminen, on maailman unohtamista.

  Maahanmuuton suhteen perussuomalaiset ovat olleet välillä puheissaan ”ratkaisemassa ongelmia siellä missä ne ovat”. Samalla puolueen kansanedustajat ovat yrittäneet leikata kehitysapua niin paljon kuin kehtaavat.

  Pankkien suhteen lienee selvä, että EU-tason säätely taidetaan tarvita ennen globaaleja päätöksiä. En ole _koskaan_ kuullut Soinin vaativan globaalia säätelyä pankeille. Tärkeintä on hänelle puheissa on vain Suomi ja ”Suomen etu”. En usko, että Soini itse olisi eri mieltä.

  1. Soini kylläkin totesi, että perussuomalaiset kannattaa pankkiveroa, jos se koskee koko EU:ta. Katainen teki aivan oikein, kun veti tiukkaa ”soinin linjaa” hallituksessa.

 3. Trololooo! Sairasen laiska-aivoinen syndikaatti saa kuristaa itseään hengiltä vaikka kaksinkäsin, mutta kokonaiskuva ei muutu miksikään. Suomen kansa ja teollisuus vain kärsivät harkitsemattomista päätöksistä. Työpaikat siirtyy Kiinaan, jossa lapataan sitten vähän enemmän hiiltä uuniin! Järki käteen ja Perussuomalaisten linjoille mars!

  http://www.iltasanomat.fi/tiede/art-1288539302972.html?pos=ok-nln

Kommentointi on suljettu.