Talvivaara sotkee vedet, Häkämies pakenee palkkiovirkaan?

Helsingin Sanomat kertoo, että elinkeinoministeri Jyri Häkämies on nousemassa Elinkeinoelämän keskusliiton uudeksi toimitusjohtajaksi. Samaan aikaan me muut kauhistelemme Talvivaarassa menossa olevaa jättimäisintä ympäristövahinkoa aikoihin. Ehkä uusi palkkiovirka on syynä Häkämiehen hiljaisuuteen Talvivaaran suhteen? ELY-keskusten johtamisenhan pitäisi olla Häkämiehen nykyistä toimintakenttää.

On täysin väärin, että ministeri voi hypätä etujärjestöön välittömästi niin halutessaan ja välissä ei tarvitse ottaa edes pientä hengähdystaukoa. Eturjärjestöjen johtopaikat ovat himoittuja paikkoja ja niistä myös maksetaan hyvin. Rosvomainen firma ei voi antaa poliitikolle nykyään enää rahaa palkkiona firman etujen mukaisesta politiikasta, mutta paikka firman johdossa tai etujärjestöstä on ihan sallittu. Kunhan raha ei liiku, kyseessä ei ole mitenkään rikollinen toiminta, vaikka aivan samanlaiset kysymykset heräävät.

Vastikkeellisuusepäilyksien lisäksi ongelmatonta ei ole sekään, minkälaista tietoa ministerin mukana liikkuu etujärjestölle. Onko kaikki tieto sellaista, että sen saisivat myös muut toimijat vai onko mukana myös erilaista luottamuksellista tietoa, jota ministeriöön väistämättä kertyy?

Avoimessa ja korruptiosta vapaassa maassa ministerin vaihdos etujärjestön johtopaikalle olisi mahdoton. Avoimessa ja korruptiosta vapaassa puolueissa on tällaista toimintaa vastaan säännöt. Suomi ja Kokoomus päätyvät aika kummalliseen joukkoon.

Jos jätetään kokonaan huomioitta se, mitä tämä kertoo eri toimijoista, on se nyt ihme, että keskeisessä paikassa olevalta ministeriltä löytyy aikaa ja energiaa oman uran luomiseen, kun pitäisi keskittyä siihen, miten suuri ympäristökriisi ja sen aiheuttanut hallintohimmeli saadaan korjattua.

Jos minä olisi Häkämies, olisin sulkemassa Talvivaaraa ympäristöministerin kanssa kaikin mahdollisin keinoin ja jättäisin omat urasuunnitelmat vähän paremmalle päivälle. Jos olisin Kokoomus-päättäjä, olisin rustaamassa seuraaville ministereille selviä sääntöjä karenssista ministeriuran jälkeisten työpaikkojen suhteen. Ja jos olisin suomalainen lainsäätäjä, tekisin muutoksia lakeihin, ettei näin ilmeinen ja avoin korruptio onnistuisi jatkossa.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

3 thoughts on “Talvivaara sotkee vedet, Häkämies pakenee palkkiovirkaan?”

  1. ”Suomi ja Kokoomus päätyvät aika kummalliseen joukkoon.”

    Millaisia sitten ovat verrokkimaiden lait?

Kommentointi on suljettu.