Ääni minulle vie Tamperetta eteenpäin ja hyvään suuntaan

Kuten blogini lukijakunta tietänee, olen ehdolla kunnallisvaaleissa Tampereella numerolla 624. Ajattelin, että yksi viesti siitä, miksi olen ehdolla, olisi blogiini eksyvien kannalta hyödyllinen.

Ehdolla olemisessa on vaivaannuttavaa itsensä markkinoimisen pakko. Se ei läheskään täysin sovi minulle, vaikka itsetuntoni onkin yleensä vähintään riittävän suuri. Mutta käyn nyt läpi ne seikat, miksi asetuin ehdolle ja millä perustelen omaa poliittista aktiivisuuttani yleensäkin.

Pääasiallinen syy ehdokuuteeni on, että uskon olevani yksi niistä ihmisistä, jotka osaisivat viedä Tamperetta eteenpäin eniten siihen suuntaan, minkä uskon olevan hyvä.

Miksi olisin hyvä viemään Tamperetta eteenpäin?

Olen nyt toiminut politiikassa noin viitisen vuotta. Vuosien aikana olen ehtinyt tehdä paljon asioita pääasiassa puolueemme sisällä. Olen huomannut, että työtäni on arvostettu. Olen myös huomannut, että olen voinut viedä omia ideoitani eteenpäin puolueessa varsin tehokkaasti. Uskon, että näillä tiedoilla ja taidoilla voisi tehdä paljon hyvää valtuutettuna.

Mainitsen nyt kaksi merkittävää saavutustani puolueen sisäisestä vaikuttamisesta. On osittain minun ansiotani, että puolueeni tietoyhteiskunta-asiat ovat ohjelmatasolla varsin hyvät. Osallistuin Radikaalisti avoin yhteiskunta -ohjelman kirjoittamiseen varsin paljon ja olin yksi Jyrki Kasvin johtaman ryhmän aktiivista jäsenistä. Olin myös mukana Uusi puolue -hankkeessa, joka aloitti puolueen sisäisen toiminnan avaamisen. Ohjelman nostama avoimuus-keskustelu puolueessa on ollut mahtavaa seurattavaa ja pidän sitä osittain ansionani.

Toinen merkittävä muutos, jonka apuna on ollut ilo olla, on puolueen taloudellisten linjojen jämäköittäminen. Oma ohjelmatyöni alkoi Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden talouspoliittista ohjelmaa kirjoittaneen työryhmän puheenjohtamisesta. Ohjelman pääasiallisista linjasta rajoittaa haittoja ja hyväksyä talouskasvu näiden tiukkojen rajojen sisällä tuli myös osa Vihreiden ohjelmien ydintä. Linja on nyt tunnustettu puolueessa vahvasti ja laajasti. Olen ollut osa tätä muutosta ja olenpa jopa kirjoittanut mm. tätä aihetta käsittelevän kirjan Avoin vihreä talous, jonka muuten julkaisimme muutama päivä sitten ilmaiseksi.

Vihreissä toimimiseni kohokohta tähän mennessä oli Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden puheenjohtajana toimiminen vuoden 2010. Vuosi muovasi poliittista ajatteluani paljon. Olen nykyisin oman asiani paukuttaja, mutta silti kuuntelen vastakkaiset argumentit ja tarvittaessa jopa muutan mielipidettäni. Ideaalini päätöksenteosta on yhä se, että tehdään päätökset parhaita argumenttejen perusteella. Käytännössä politiikkaa pitää joskus tehdä vähän alle tämän kriteerin, mutta ideaalia kohti on kuitenkin hyvä pyrkiä kaikissa toimissa.

Olen saanut tarpeeksi kiitosta puoluetovereiltani uskoakseni, että osaan poliittiset hommani. Minusta tulisi tehokas valtuutettu, joka veisi Tamperetta eteenpäin.

Mikä on hyvä suunta Tampereelle?

Tampereen kehittäminen on hemmetin tärkeää. Itse olen asunut Tampereella yhdeksän vuotta. Kaupungista on tullut minulle rakas. Tampere voisi kuitenkin olla vielä enemmän ja näyttää myös muille mallia toimillaan.

Johdin Tampereen Vihreiden työryhmää, joka kirjoitti pohjan meidän kunnallisvaaliohjelmaksi. Työn lopputulos vastaa hyvin mielipiteitäni Tampereen kehittämisestä.

Tärkeintä minulle näissä vaaleissa on, että Tampere pysyisi muiden kaupunkien perässä ja ottaisi myös askelia muiden edelle. Meillä menee moniin kuntiin verrattuna varsin hyvin. Velkaa meillä on vain kohtuullisesti ja meillä on osaavat kaupunkilaiset. Meillä on aivan hyvät mahdollisuudet selvitä. Tampereen pitää vain olla ratkaisemassa maailman pahimpia haasteita kuten ilmastonmuutosta. Työtä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi pitää tehdä esimerkiksi kaupungin liikenne- ja energiaratkaisuissa. Edelläkävijällä on etu, koska muiden auttaminen on esimerkiksi hyvää bisnestä.

Yksi tärkeä asia, joka maailmaa kohtaavista haasteista seuraa on, että tulevaisuudessa joudumme opettelemaan kaupungissa elämistä. Meidän tamperelaisten on näytettävä tässä myös mallia muille suomalaisille. Kaupungissa on oltava kivaa kaikissa elämänvaiheissa. Minä en halua muuttaa ympäryskuntaan vaan elää urbaania elämää. Siitä vaan pitää tehdä tarpeeksi kivaa kaikille.

Yksittäisenä sisällöllisenä poliittisena tavoitteenani pidän ratikan saamista Tampereelle. Hankkeen aika on nyt ja olen valmis taistelemaan sen puolesta. Ratikka antaisi kuitenkin sellaisen vahvan selkärangan kaupungin kehitykselle jatkossa, jonka avulla saamme tiivistä kaupunkia myös tulevaisuudessa. Ratikan vastustajat haluavat kaupungin tursuavan joka suuntaan ameebamaisesti. Esimerkiksi Kokoomuksen epäselvä ratikkalinja ei minua vakuuta. Vihreä on helppo olla juuri siksi, että olemme ajaneet ratikkaa pitkään ja olemme kaikista puolueista selvimmin ratikan kannalla.

En väitä tietäväni, mihin Tampereen pitäisi päätyä. Tiedän kuitenkin nyt hyvän suunnan seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Katsotaan sitten missä ollaan ja valitaan seuraava hyvä kurssi.

Mitä lupaan tehdä, jos pääsen läpi?

Avoimuus ja päätöksenteon läpinäkyvyys on minulle ehkä rakkain ajatus ja tavoite. Aion tehdä kaikkeni sen eteen, että oma työskentelyni olisi mahdollisimman hyvin äänestäjien tarkkailtavissa, jos pääsen läpi. Minusta on harmi, ettei meillä Tampereella vielä ole kovinkaan hyvin toimiaan raportoivia luottamushenkilöitä. Itse lupaan kirjoittaa raportin jokaisesta valtuuston kokouksesta sekä raportoida tasaisin väliajoin muita luottamustoimiani blogissani. Avoimuudessa on se hienoa, että sitä voi toteuttaa omissa toimissaan muiden mielipiteistä välittämättä varsin paljon.

Omien toimien avoimuuden uskon helpottavan ja parantavan myös omaa päätöksentekoani. Jos asiat pitää raportoida, tekee hommat skarpimmin. Toisaalta nettiin kirjoittaminen antaa mahdollisuuden saada tietoa kaikilta lukijoilta.

Ja siis äänestä!

Olisin varsin kiitollinen äänestäsi, mutta vielä kiitollisempi olisin, jos suosittelisit minua kavereillesi. Yksittäinen ääni ei kunnallisvaaleissakaan usein käännä tulosta, mutta pieni kaverijoukko saattaakin jo kääntää. Kampanjaani voi seuata osoitteessa: sairanen.org.

Ja ennakkoäänestäähän voi jo keskiviikkona!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail