Tampereen perussuomalaiset leikkaisivat kansainvälisyyslinjoillaan siivet kasvuyrityksiltä

Lasse Kaleva linkkitti Ratikka Tampereelle Facebook-ryhmään Tampereen Perussuomalaisten kunnallisvaaliohjelman Perustamperelainen Tampere. Ohjelman löytäminen muuten on ollut haasteellista, mutta ilmeisesti tämä on nyt tosi teos kuitenkin.

Ohjelmassa kuten perussuomalaisten on myös paljon hyvää ja vihreästäkin näkökulmasta ymmärrettävää. Esimerkiksi näin toisen nuoren puolueen perspektiviistä on helppo yhtyä moniin perussuomalaisten vaatimuksiin korruption kitkemisestä. Perussuomalaiset olisi varmaan helppo puhua mukaan avoimuutta konkreettisesti lisääviin aloitteisiimme ainakin tämän ohjelman perusteella.

Kuitenkin minun on sanottava, että olen yllättynyt siitä, miten jyrkän kannan Tampereen perussuomalaiset ottavat kaikkeen kansainvälisyyteen liittyvään:

Karsittavaa löytyy myös kansainvälisyyteen liittyvistä menoista, joita perustellaan
kaupunkilaisille koituvilla taloudellisilla hyödyillä. Heikko talouskehitys osoittaa, että jo
jonkin aikaa toteutetun kansainvälisyyden taustamotiivit ovat ideologisia. Globalisaatio- ja  liittovaltiokehitykseen sitoutuneet puolueet velvoittavat ajamaan kansainvälisyyttä myös kuntatasolla.

Ohjelman linjat kaikkeen kansainväliseen ovat negativiisia. Ohjelmassa esimerkiksi linjataan seuraavat asiat:

  • Pakolaiskiintiön supistaminen
  • Vastustetaan kansainvälisen koulun investointeja
  • Kansainvälisyys ei kuulu kunnan perustehtäviin
  • Monikulttuurisuustavoitteista luopuminen
  • Alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen lakkauttaminen
  • Ulkomaalaisille opiskelijoille tulee määritellä koulumaksu

Perussuomalaisilla ja sitä kautta meillä Suomen politiikasta kiinnostuneilla on tässä suurehko ongelma, jota mielestäni ei varsinaisesti ole ollut näkyvissä aiemmissa perussuomalaisten linjoissa.

Ymmärrän kyllä, että sosiaaliperusteinen maahanmuutto voi jakaa ihmisten mielipiteitä. Omasta mielestäni on meidän velvollisuus auttaa hädässä olevia. Perussuomalaisten kauheksuvat sitä, että meillä on Tampere ottaa vastaan 70 ihmistä vuosittain. 0,033 prosenttia Tampereen asukasluvusta ei minulle ole liian suuri kiintiö. Ymmärrän, että kyseessä on kuitenkin selvä arvovalinta, josta älykkäät ihmiset voivat olla eri mieltä. Kaikki eivät koe, että meillä on velvoitteita muita kohtaan. Minusta on ja uskon, että tämä on varsin pieni panostus.

Toinen ongelma linjauksissa on perussuomalaisten muuallakin harjoittama strategia pysäyttää maahanmuutto kunnista käsin. Jos ajattelee, että maahanmuutto on paha asia ja pysäytettävä, koen, että kunnat ovat liian myöhäinen tapa puuttua ongelmaan. Kunnissa pitäisi huolehtia siitä, että tänne tulleista saadaan hyviä kuntalaisia. Kunnat eivät voi valita kuntalaisiaan. Kotoutuminen vaatii paljon toimia ja niitä olisi kiva kuulla myös perussuomalaisilta. Kotoutumiseen liittyviä projekteja voi ja pitää kritisoida enkä ihmettele, että monikulttuurisuustoiminta voi joskus kaukaa katsottuna näyttää perinneinstrumenttien takomiselta. Tarvittaisiin kuitenkin ideoita eikä vaan kaiken toiminnan lakkauttamista. Maahanmuuttajat eivät Tampereelta lähde vaalikaudessa, vaikka kuinka yritettäisi.

Vähän samaa kategoriaan liittyvänä ongelmana ovat osa ohjelman vaatimuksista, joita ei todellakaan voi valtuustossa toteuttaa. Koulumaksu ei ole Tampereella päätettävä asia. Ongelma vaivaa myös perussuomalaisten valtakunnallista kunnallisvaaliohjelmaa, jonka ratkaisut kuntien ongelmiin pääasiassa keskittyvät eduskunnasta tehtäviin toimiin.

Mutta yllättävin asia koko ohjelmassa on, että se suhtautuu negatiivisesti kansainvälisyyteen kokonaisuudessaan. Ohjelma näkee kansainvälisyyden pahana ilmiönä, jota vastaan pitää taistella mm. kansainvälisen koulun investoinneissa ja ottamalla ulkomaalaisille opiskelijoille käyttöön koulumaksun. Ohjelman kirjoittajilta on tainnut unohtua se, miten valtavasti meilläkin Tampereella on kansainvälisille markkinoille tähtääviä yrityksiä. Näiden yritysten elämän ja kuoleman kysymys on, saavatko ne rahaa, työntekijöitä ja markkinaosuuksia globaaleilta markkinoilta. Kansainvälisyys on nykyaikaisen kasvuyrityksen elinehto eikä mikään sosiaaliprojekti.

Perussuomalaisten linjoilla Tampere vetäytyisi kilpeensä ja toivoisi, että paha kansainvälisyys menisi pois. Ei se mene. Sen kanssa pitää elää. Kansainvälisyys vaatii kansainvälisyyden osaajia ja niitä pitää Tampereellakin kouluttaa. Miten vakuutetaan kansainväliset rahoittajat siitä, että rahat kannattaa antaa Tampereelle, jos ei yhtään ymmärrä kansainvälisiä ilmiötä? Yritykset vaativat myös osaavaa työvoimaa. Sitä saadaan myös niistä ulkomaalaisista opiskelijoista, jotka parhaassa työiässä tulevat tänne opiskelemaan ja etsivät työpaikan.

Suuri osa maahanmuutosta ja kansainvälisyydestä on ihan meidän oman etumme motivoimaa eikä hyväntekeväisyyttä. Ymmärrän, että ihmisillä voi olla eri mielipiteet hyväntekeväisyyttä kohtaan. En kuitenkaan ymmärrä sitä, että halutaan ampua itseämme jalkaan. Tampere tarvitsee kansainvälisyyttä jatkossa.

Timo Soini toisteli ennen eduskuntavaaleja, että tänne saa tulla töihin. Näyttää siltä, että Tampereelle ei perussuomalaisten mielestä ole ulkomaalaisilla ihmisillä asiaa, vaikka toisi rahaa ja osaamista.

Kuvalähde: American Airlines Approach by lrargerich, CC BY 2.0

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail