Avoin vihreä talous Kaikenhuipun blogissa

Kaikenhuipun blogissa Rauli Partanen arvio Avoin vihreä talous -kirjamme kaikkiaan varsin positiivisesti, vaikka keskittyy hyvän pamflettiarvostelun tapaan lähinnä niihin kohtiin, joista on eri mieltä.

Partanen lainaa pitää kirjan asennetta kasvuun ristiriitaisena kirjassa esiintyvän periaatteen kanssa: ”Avoin vihreä talous pyrkii talouskasvuun, mutta vain rajoissa, jotka esimerkiksi ympäristö sallii.” 


Tarkoitimme tällä kirjan pohjalla toimivalla periaatteella kuitenkin täsmälleen sitä, mitä siinä sanotaan. Jos on niin, että nykyisen kokoinen talous ei ole kestävä nykyteknologialla, pitää haitallisen osan taloutta kadota. Minusta on kuitenkin luonnollista, että pyrimme säilyttämään nykyisen varsin rikkaan elämäntyylimme ja samaan tällaiseen keskiaikana ruhtinaiden saavutettavissa olleita rikkauksia sisältävän elämän kaikille maailman ihmisille. Prioriteettinä on kaikista vempeleistä ja vastaavista kiinni pitäminen kuitenkin selvä kakkonen ympäristölle. Jos vempeleet tuhoavat sen ympäristön, josta kuitenkin pitäisi seuraavan polven saada resurssit vempeleisiin, pitää vempeleistä meistä luopua.


Partanen on saanut (ehkä vähän poikkeuksellisesti) kiinni kirjan väitteistä aineettomaan kasvuun liittyen, mutta pitää esimerkiksi Matrix-pohjaista ”kaikki on virtuaalista” -elämää ongelmallisena ja vaikka muotia vähän hankalina juttuina. Ehkä ne ovatkin sitä ja on tietenkin selvä, että ihmisten aikaa ei tule lisää. En kuitenkaan näe, mikseivät ihmiset voisi satsata vaan isompia summia rahaa niihin hetkiin, mitä on saatavilla. Esimerkiksi vanhan taiteen arvo tuntuu vaan nousevat jatkuvasti, vaikka tuskin joku Mona Lisa tuottaa enempää iloa nyt kuin sata vuotta sitten.

Zeitgeist-tyyppien raha on velkaa -analyysin pointtina usein toimii se, että korkoon ei ole rahaa systeemin sisällä, joten systeemin täytyy kasvaa. Näin esimerkiksi Zeitgeist -elokuvat ja Money as Debt -video esittävät talousjärjestelmämme kasvupakon. Tässä ei meistä ole mitään järkeä, sillä korko tietenkin maksetaan järjestelmän sisälle, joten kasvulle ei tästä syystä tule painetta (mistä piirsin jopa sarjakuvan!) Eli malli oli surkea eikä johtanut niihin johtopäätöksiin vakavasti otettuna kuin mitä sillä yritettiin sanoa. Tietenkin kun tämän sain mielestä aika pitävästi osoitettua, muuttui keskustelijoiden argumentti melkoisesti ja oltiinkin ihan eri keskustelussa. Ohjelmissa ei mallin heikkouksia tunnusteta yhtään edelleen.

Partanen puhuu peak oil -väen suulla niin paljon kuin Suomen olosuhteissa voi. Taas vaihteeksi öljyn hinta on vähän rullannut alaspäin huippulukemista. Nyt ollaan taas n. 90 dollarin barrelihinnassa. Tämä ei vielä huolestuta minua kauheasti eikä markkinoitakaan kauheasti. Tietenkin jossain vaiheessa öljyn määrä tulee vastaan, mutta nähdäkseni ilmastonmuutoksen torjunnan pitäisi pakottaa öljyn kulutus huomattavasti pienemmäksi jo aiemmin. Pessimisti tietenkin katsoo, että saamme sekä hallitsemattoman ilmastonmuutoksen sekä sitten vuosikymmenten kuluttua kunnon öljykatastrofin. Oma pelkoni on öljyn saatavuuden nopean heikenemisen sijaan, että saamme öljyä reiluja määriä, mutta vielä nykyistäkin saastuttavammista lähteistä.

Oikoluvussa on arvostelija ehkä ihan oikeassa. Yksi kierros sitä olisi varmaan jälkikäteen katsottuna ollut tarpeen. Voi olla, että kirjoitusväsymys iski hieman liian varhain ja tuli halu saada kirja vaan hyvissä ajoin ulos, ettei sanoma vanhene.

Kiitos hyvästä arvostelusta. Kirjaa kirjoittaessa toivoimme nimenomaan sitä, että keskustelua syntyisi. Kirja on vähän hukkaan heitettyä energiaa, jos se herättää vaan hiljaista hymistelyä. Mielummin kunnon kähinä kuin hiljaisuus!

Jaakko Stenhällin ja minun kirjoittamaa Avointa vihreää taloutta voi vieläkin ostaa:

Paperisena versiona Vision sivuilta

E-kirjana (esimerkiksi Kindlellä toimivana .mobi -tiedostona)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

One thought on “Avoin vihreä talous Kaikenhuipun blogissa”

 1. absurdistan (suomeksi kai hölmölä) on nimensä mukainen, onneksi olemassaolevat pankit eivät toimi tuolla tavalla.

  ensinnäkin pankin pääoma koostuu talletuksista. jos sitten matille lainataan 100€ niin ei tämä tietenkään voi olla pois tallettajilta. siis lainatessa rahan kokonaismäärä lisääntyy eikä pysy vakiona kuten sarjakuvassa.

  samasta syystä pankkiirille ei voi maksaa palkkaa talletuksista. silloinhan talletuksilla olisi negatiivinen korko.

  asia on perusteellisesti esitetty täällä:

  http://en.wikisource.org/wiki/Modern_Money_Mechanics

  katso erityisesti luku : Bank Deposits—How They Expand or Contract

  jukka

Kommentointi on suljettu.