Kyllä Sailas tietää

Politiikkaradiosta pätkä litteroituna:

Toimittaja Sirkkanen: Mikä siinä oikeastaan oli, ettei tätä velkaantumista nähty? Kyllähän velkamäärät olivat jo tiedossa ja jossain maissa nämä budjettialijäämät jo aikaisemmin,  mutta niihin ei kiinnitetty huomioita. Oliks se se nousukausi?Valtiosihteeri Sailas: Varmaan se peittyi siihen nousukauteen ja tällaiseen naiviin uskoon, että jollakin tapaa asiat hoituvat. Siinähän eletään nytkin jos ajatellaan vaikka Yhdysvaltain liittovaltion velkaantumista, joka etenee hirvittävää vauhtia ja näköalat ovat todella huonot. Ilman että mitään ratkaisuja on aikaansaatu Yhdysvaltain politiikassa. Se tulee eteen ja tulee hankalasti eteen vielä ennen pitkää.

Tämä pointti ei tietenkään ole Sailaksen pääasiallinen viesti. On kuitenkin varsin kuvaavaa, miten paljon valtakunnan talousvaikuttajien kärkikastiin kuuluva pelkää julkista velkaa. Sailas tietää nimittäin ilmeisesti paljon paremmin kuin markkinatoimijat, missä mennään Yhdysvaltain suhteen.

Alla on kuva Bloombergiltä Yhdysvaltain 10 vuoden lainan hinnasta viiden viime vuoden ajalta:

Näyttääkö tämä todella riskikkäältä sijoitukselta, joka voi minä päivänä tahansa räjähtää? Ei ainakaan minulle. Lähinnä näyttää siltä, että Yhdysvaltain pitäisi ottaa reilusti lainaa, kun raha on halpaa ja investoida tulevaisuuteensa.

Sailaksen arviot eivät tietenkään tule tyhjästä, vaan ne kuvastavat hyvin Saksan ympärille kerääntyneiden maiden konsensusta, joka näyttää perustuvan vääriin oletuksiin sekä kriisin syistä että sen ratkaisuista. Konsensus sanoo, että syynä oli liian suuri valtioiden velka. Espanjassa ei todellakaan ollut, mutta helposti retoriikot kääntävät moraalisen paheksunnan kreikkalaisten ”laiskuuteen” viis siitä, että sikäläiset tekevät paljon enemmän työtunteja vuodessa kuin suomalaiset tai Sailaksen tapaan Italian entisen ja Italian rajojen ulkopuolella universaalisti vihatun Berlusconin verolusmuiluun.

Meidän virkamiehet seuraavat sokeasti Saksaa. Kysymys kuuluu: Seuraavatko meidän poliitikkomme sokeasti virkamiehiämme? 


Muussa haastattelussa Sailas rummuuttaa liittovaltiota vastaan. Toivoisin, että politiikot osaisivat ajatella tämän itse. Soininvaara näyttää ihan hyvää esimerkkiä.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2 thoughts on “Kyllä Sailas tietää”

  1. Itse asiassa jos on tutustunut yhtään lamataloustieteeseen tai rahapolitiikan merkitykseen, niin ei ole mitenkään itsestään selvää, että alhainen korko pitäisi tulkita siten, että liittovaltion pitäisi ottaa paljon lainarahaa. Tällä ei sinänsä ole merkitystä argumenttisi kannalta – ongelmana euroalueella ei ole ensisijaisesti yksikään listaamistasi, vaan hyvin pitkälle nimenomaan keskuspankin tohelointi.

    Kuinka harva enää muistaakaan sitä, että eurokriisi lähti kärjistymään vuosi sitten huhtikuussa. Mitä muuta tapahtui huhtikuussa? EKP nosti ohjauskorkoa, kun arabikevät oli aiheuttanut piikin öljyn hinnassa. Itse koron nosto ei aiheuttanut ongelmien kärjistymistä vaan se, että markkinat tajusivat, että EKP on vielä järjettömämpi hintavakauspolitiikassaan kuin oltiin osattu kuvitella.

    Näyttää siltä, että EKP mieluummin tuhoaa euron ja euroalueen kuin suostuu joustamaan 2% alittavasta inflaatiotavoitteesta. (Keskimääräinen inflaatio 2008 kesän jälkeen näyttäisi olleen selvästi alle tuon tavoitteen.)

  2. On tietenkin selvä, että lainarahaa ei oikeasti pidä ottaa vaan siksi, että se on halpaa. Kysyntälamassa (ja varsin suurten leikkausten uhatessa) elvyttäminen vaan voisi kannattaa. Mutta näillä koroilla se olisi mielestäni vielä perustellumpaa.

Kommentointi on suljettu.