Vihreät on edelleen feministinen puolue

Vihreät hyväksyi uuden periaateohjelman. Olin ohjelmaa valmistelleessa työryhmässä jäsenenä ja teimme minusta aika hyvää työtä. Siitä huolimatta ohjelmaan tuli valtava määrä muutosesityksiä, joita käsiteltiin noin kahdeksan tunnin ajan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Ohjelmaprosessi tuntuu aina herättävän tässä viime metreillä vääntöä ja tunteita myös. Häviäjiä suoraan sanoen vituttaa aina. Näin pitääkin olla, sillä muuten tämä ei olisi linjattu asioita. Kun asialla on väliä, tuntuukin se.

Ohjelman suuria vääntöjä:

  • Presidentti-instituutio: kannatamme edelleen ilmeisesti, mutta rajat pitää tuntea. Ehkä pienoinen pettymys, mutta ei liian vakava.
  • Geenimanipuloinnista toistetaan vanha kanta, jossa todetaan, että ei nyt, mutta ehkä kun on tutkittu. Hyvä linja.
  • Ydinvoimaa vastustetaan ja sen vähentäessä pitää vähentää CO2-päästöjä. Ydinvoimaa pitää vähentää, mutta ei nyt ihan niin, että huomenna voimalat kiinni. Hyvä linja.
  • Kirkko ja valtio: Päätettiin kirjoittaa vain tasa-arvoisesta kohtelusta. Minusta tämä oli hyväksyttävää, vaikka ymmärrän, jos se tuntuu lällältä. Poliittisen ohjelman linjamme kirkon ja valtion erottamisesta on kuitenkin edelleen voimassa ja periaatteellisemmasta linjasta voi ponnistaa kyllä ihan vanhoihin linjoihin.
  • Eläimet: Eläimet ovat tuntevia yksilöitä ja oikeutettuja lajityypilliseen hyvänä elämään. Aika tiukka linja itseasiassa, mutta saa nähdä, mitä tästä periaatteesta myöhemmin vedetään johtopäätöksenä.
Aiemmin pohjaan oli jo saatu kohtuullisen vahva vapauden painotus, jota aiemmassa versiossa oli ehkä vielä enemmän, mutta puoluekokoukselle annetussa pohjassakin melkoisesti. Ohjelmassa esimerkiksi sanotaan, että pitää yrittää harkita muita keinoja suorien kieltojen sijaan. Tämä on minusta oikein mainio juttu.
Mielenkiintoisesti jotkut olivat jopa pettyneet eutanasia-linjaukseen. Minusta tämä on vähän typerää jo. Asia sanotaan ihan selvästi selvällä suomenkielellä. Näin sen on lehdistökin uutisoinut.
Samanlainen ehkä suurempi vääntö käytiin feminismi-sanan käyttämisestä. Vihreiden naisten todella hyvä muutosesitys sisälsi paljon tosi hyviä juttuja, jotka otettiin mukaan. Ohjelman yhdenvertaisuus kappale parani todella paljon tasa-arvolisäyksillä. Kuitenkin montaa harmitti, että ohjelmassa ei käytetä sanaa feminismi eikä määritellä Vihreää feminismiä. Minusta tämä on hyvä, sillä asioista on puhuttava suoraan suomenkielellä ja ohjelmassa oli jätetty ismit pois muutenkin.
Sitä paitsi tärkeintä on: Ei tämä tarkoita sitä, että Vihreät ei olisi feministinen järjestö. Kun katsoo ohjelmaa ja vertaa sitä feminismin yleisesti pidettyyn sisältöön, on täydellisen selvää, että vihreät on feministinen puolue. Ja tämä on näin, vaikka sitä ei tuolla sanotakaan. Aivan samoin voi sanoa, että vihreät kannattaa eutanasiaa, vaikka sanaa eutanasia ei sanotakaan.
Jonkinlaisena prosessihuomautuksena on sanottava, että työryhmä oli sen verran vahvasti feministien käsissä, että feminismi-sanankin olisi voinut saada erilaisella vaikuttamisella mukaan. Lisäksi ohjelmaan olisi tällöin varmaan otettu joitakin muita meille rakkaita avainsanoja. Työryhmässä saimme nimittäin aiemmilla ohjelman kommentointikierroksilla käsityksen, että suomenkieliseen meininkiimme oltiin tyytyväisiä. Luulo oli ilmeisesti väärä monen ihmisen kohdalla, mutta asia ei kantautunut korviimme. Ei liene liioiteltua sanoa, että vähän tarkemmalla kommentoinnilla oltaisi saatettu päätyä toiseen lopputulokseen.
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

One thought on “Vihreät on edelleen feministinen puolue”

Kommentointi on suljettu.