Vakuussopimuksen salailu – kuka hyötyy?

Suomen hallituksen talouslinja on monitahoinen, mutta yksi osa sitä alkaa hahmottua selvästi: Avoimuus – Kivaa teoriassa, mutta ei kiinnosta käytännössä. Ylen mukaan Katainen on vakuuttunut siitä, että vakuussopimuksen salailu ei riko lakia. Ei kuitenkaan ole minkäänlainen puolustus vedota lakiin. Avoimuuden pitäisi olla hallituksen linja ihan laista riippumatta.

Erityisen raskauttavaa toiminta on tässä tapauksessa. Vakuuksien saaminen Kreikalta oli SDP:n merkittävin vaalilupaus. Nyt äänestäjien on täysin mahdoton arvioida sitä, saavutettiinko heille annettu vaalilupaus. Tuntuu itsestäänselvyydeltä, mutta ei sen nyt näin pidä mennä. Äänestäjillä on pakko olla vapaassa maassa oikeudet tarkkailla vaalilupausten toteutumista. Pelkkä hallituksen vakuutus siitä, että toteutettu on, ei riitä.

On varsin laiha lohtu, että kansanedustajat pääsevät dokumenttiin käsiksi. Oppositio on tehnyt Suomessa varsin selväksi, että he välittävät pelkästään Suomen edusta. Hallituskin on varmaan suurin piirtein näillä linjoilla. Itse haluaisin tietää, miten vakuussopimus huomio kreikkalaisten tilanteen ja miten paljon Suomi on änkenyt palikoita Euroopan talouden rattaisiin. Kukaan ei nyt pääse tarkastamaan dokumentteja kriittisesti tästä näkökulmasta ilman, että hänellä olisi oma puolueensa lirissä, jos jotain epäilyttävää on dokumenttiin päässyt.

Salailu implikoi aika selvästi sitä, että on jotain, mitä salailla. Onko salaisuus se, että vakuudet ovat täysin mitätön sisäpoliittinen kikkailu? Vai onko salaisuus se, että Kreikka on todella liemessä, jos yrittää joskus lähitulevaisuudessa irtautua eurosta? Mihinkään näistä ei saa oikeaa vastausta ilman oikeita dokumentteja.

Ei näin. Ei todellakaan näin.

Kuvalähde: Muokkattu ”SECRET” stamp by RestrictedData, CC By 2.0

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail