Hoitajien työtaistelusta

Katselin tänään eduskunnan keskustelua hoitajien työtaistelusta. Kokonaisuudessa tilanne on hyvin ahdistava ja keskustelu seuraaminenkin oli rankkaa. On paljon mukavampi seurata keskustelua, jossa toinen puoli on selvästi oikeassa ja toinen väärässä.

Hoitajat saavat liian pientä palkkaa ja sehän pitäisi korjata. Toisaalta minua hieman ahdistaa (1), mitä maailman taloudessa tapahtuu. Olisko sittenkin parempi maksaa velkaa pois? Palkkaa nostaessa pitää varata myös rahaa muita täysin alipalkattuja aloja varten.

Toisaalta on pakko myöntää, että jonkinlainen suojelulaki pitää olla olemassa, jos irtisanomiset toteutuvat. On helppo sanoa, että katsotaan sitten tosissaan, miten kauan kantti kestää. Silloin testattaisiin päättäjien kykyä sietää yhteiskuntamme heikoimmassa asemassa olevien kuolemia. Kuinka monta vauvaa ja vanhusta pitää kuolla, että hallitus muuttaa linjaansa? Onko kunniallista tappaa vauvoja koskaan? Won’t somebody please think of the children?

Minusta olisi kohtuullista, että suojatyötätekevä saisi selvästi enemmän palkkaa kuin sen naurettavan 1,3 kertaisen, mitä nyt on kai tiedossa. Sairaalassa on varmasti aivan hirveä olla töissä, kun työtaistelu alkaa. Sitä paitsi kunnollinen korvaus suojatyöstä tarkoittaisi, että hoitajien lakkoase olisi tehokkaampi kuin nyt. Suojatyön tekeminenkin on kuitenkin pääasiassa hyvä juttu hoitajille. Auttaahan se kansan tuen säilyttämisessä.

Pakko kai myöntää, että huokaisen helpoituksesta, jos hoitajien tahto menee läpi, vaikka ihan sellaisenaan. Toisaalta pakko huomauttaa, että on vähän pelkurimaista oppositiolta vaatia vain rahaa eikä tarjota mitään sen vastapainoksi. Minusta hoitajien palkannousu olisi ehdottomasti hyvä juttu, jos rahat saataisiin esimerkiksi:

– autoveron nostolla
– bensaveron nostolla
– unohtamalla perintöveron kevennykset (no jotain pieniä korjauksia kai saisi jäädä)
– karsimalla armeijan menoja

Luulisi, että perintöverosta huutelu kelpaisi vasemmisto-oppositiollekin.

(1) Ihan mielenkiintoinen perspektiivi Yhdysvaltain talouden tilaan: The Economic Consequences of Mr Bush by Joseph E. Stiglitz . Huonostihan käy meillekin, jos Yhdysvaltojen talous alkaa yskiä.

(2) Mistähän muuten johtuu, että lääkärit ovat aika hiljaa tästä? Ehkä en ole kirjoituksia vain huomannut.

Edit 14.11.2007 klo 0:12: Olipas hirveä teksti. Oikeasti ja minusta toistui niin paljon, että ihmetyttää, miten tuon päästin läpi. Noh onneksi tahaton parodia onnistuu muiltakin.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail