Ihmiset eivät tiedä, mitä ihmiset tekisivät jos…

Vähän hermostuttaa, kun lehdistössä heilutellaan mielipidekyselyitä, joita väitetään tutkimuksiksi. Joku aika sitten oli yksi, jonka mukaan bensan hinnan pitäisi nousta x:ään euroon, että ihmiset ajaisivat vähemmän. Ikään kuin autolla ajaminen olisi on/off -juttu. Olen lähes varma, että ajamisen väheneminen tapahtuu jatkuvasti eikä diskreetisti (noh ainakin kvasi-jatkuvasti, jos tarkastellaan tarpeeksi isoa ryhmää ihmisiä). Jätetään yksi pidempi ajo pois kerran kuukaudessa ja mennään junalla tai sitten käydään kaupassa toisen kerran vähän vähemmän herkästi tai ei ajetakaan maisemareittiä.

En myöskään usko, että on oikeasti olemassa mitään hyvää näyttöä myöskään siitä, että ihmiset tietäisivät, miten he toimisivat tietyssä skenaariossa. En minäkään tiedä, miten toimisin, jos leipä maksaisi 20 % enemmän. Onneksi Finnfoodin haastattelemat ihmiset tietävät. Luulisi, että jokaiselle tutkijalle on selvää, etteivät ihmiset vastaa EOS tuollaiseen kyselyyn. Itseasiassa koko tutkimuksen tulos on varmasti ollut selvillä ennen kuin asiaa on kysytty keneltäkään.

Minusta onkin siis selvää, että nämä mielipidemittaukset eivät ole tutkimusta vaan jonkin tietyn intressiryhmän mielipiteitä, jotka on naamioitu lehdistönäkyvyyden vuoksi tutkimuksiksi.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail