Et ole vielä nähnyt mitään

Iltalehden pääkirjoitus kertoo:

Politiikassa erityisesti vihreät ovat suorastaan kampanjoineet sähkön ja polttoaineiden hinnan nousun hyväksymisen puolesta. Niinpä hallitus on nostamassa myös energiaveroja jo valmiiksi nousevien energian hintojen päälle.

Minua huolestuttaa tämänkin kirjoituksen ilmentämä asenne: energianhinnan nousu on lähinnä vihreiden vika ja tapahtuu joskus tulevaisuudessa Suomen hallituksen kiristäessä veroja. Raakaöljynhinta on nyt 73 dollaria barrelilta, kun se oli noin 20 dollaria kymmenen vuotta sitten. Bensiinin perusraaka-aine on siis noin 3,5 kertaistunut. Muutos ei tietenkään siirry suhteellisesti bensiinin hintaan, mutta siltikin nousu näkyy Suomenkin huoltamoilla, vaikka Suomessa nousua ovatkin leikanneet mm. dollariin nähden vahvistunut euro ja bensalitraa kohti määrätty bensavero. Ilman poliittisia päätöksiäkin energia tulee olemaan 20 vuoden päästä kallimpaa kuin nyt toivottavasti tuo hinta vain nousee tasaisen hallitusti eikä äkillisellä hypyllä.

Jos energiankulutus ei pienene hinnan noustessa, on tulevaisuutemme synkkä jopa unohtaen ilmastonmuutoksen. Jos tämä hallitus saa äkkiä aikaiseksi varmaankin hyvin epäsuositut energiaverojen korotukset, olen valmis antamaan sille paljon anteeksi. Onpahan edes yritetty antaa yrityksille ja kuluttajille selvä viesti siirtyä käyttämään vähemmän energiaa. Jos hintajoustoa lopulta löytyy ja ihmiset alkavat kuluttaa vähemmän energiaa, voidaan suurempi rysäys ehkä välttää.

Sivunmennen sanoen en pidä yhtään fiksujenkin ihmisten parissa tapahtuvasta iloisesta lopullisen öljyrysäyksen odottelusta. Minusta on melkein selvää, että energianhinnan holtiton nousu karsisi pois turhan nuukailun ympäristön suhteen. Sitä paitsi meillä on öljykriisiinkin sopiva teknologinenlaastari sadoiksi vuosiksi: hiilennesteytys. Se toimi Natsi-Saksan viimeisinä vuosina ja se toimisi nytkin ja takulla tuhoaa ilmaston tasapainon lopullisesti. Ilmeisesti kyseisen teknologian yleistä käyttöä pidättelee korkea hinta, mutta tuskin sekään on este, jos öljynhinta vaikkapa 3,5 kertaistuu seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Tarvitaan hallittua hintojen nousua ja siihen ilmeisesti tarvitaan verotusta. Jos hallitus pitää tässä asiassa linjansa, olen valmis antamaan sille kohtuullisen paljon anteeksi tulevaisuudessa.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2 thoughts on “Et ole vielä nähnyt mitään”

Kommentointi on suljettu.