Aamulehden toimittaja keksi ilmastonmuutoksen syyn!

Aamulehden tilaajana alan olla kyllästynyt tiettyjen lehden toimittajien asiantuntemattomaan linjaan ilmastonmuutoksen suhteen. Lauantain (5.5.2007) lehdestä löytyy hyvä esimerkki Mika Koskisen kirjoituksesta Keskustelu loppuu aikanaan:

Kun Suomeen tuli lämmin kesä, lämmin syksy ja päälle vielä lämmin talvi, kävi niin, että pian kaikki olivat samaa mieltä: Ihminen on toimillaan aiheuttanut ilmaston lämpenemisen. Katastrofi uhkaa!
Itse en olisi asiasta lainkaan yhtä varma. Eikö voitaisi ajatella niin, että joku rooli annettaisiin myös auringolle? Se on sentään määrittänyt maapallon termodynaamiset olot jo neljä miljardia vuotta.

Minusta on hellyyttävää, että satunnainen toimittaja luulee keksineensä auringon merkityksen ihan yksin. Jokaiselle tutkijalle on tietenkin selvää, että muutokset auringosta tulevassa säteilyssä voisivat olla merkittävä syy ilmastonlämpenemiseen viime vuosien aikana. On kuitenkin olemassa paljon näyttöä sen puolesta, että pelkästään auringossa tapahtuneet muutokset eivät riitä selittämään ilmaston käyttäytymistä esimerkiksi 1900-luvun lopulla. Tarkemmin asiasta löytyy selitys IPCC:n raportista. Sen osion Summary for Policymakers pitäisi olla täysin tavallisen ihmisen ymmärrettävissä. Tämän osion sivulta 4 löytyy taulukko, mistä voi nähdä miten vähän auringon säteilyssä tapahtuneet muutokset vaikuttavat ilmastoon (1).

Minusta on väärin, että Aamulehti julkaisee näin täysin tutkimatonta tekstiä. Toimittajien pitäisi tuntea vastuunsa. Esimerkiksi Koskisen olisi pitänyt tutustua IPCC:n raporttiin edes pintapuoleisesti ja jos se olisi tuntunut mahdottoman vaikealta, löytyy maailmalta myös yksinkertaisempia selvityksiä asiasta. On varmaa, että asiaan perehtymätön ihminen ei tule aamukahvilla mullistaneeksi koko ilmastotiedettä. Mika Koskisenkin olisi aika ymmärtää tämä fakta.

(1) Tarkasti ottaen kyse taulukossa on kokonaissäteilypakotteen komponenteista.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail