Viro ja öljy

Viron ja Venäjän tilanne on todella inhottava. Molemmat puolet ottavat symbolit tietenkin ihan liian vakavasti, mikä tosin on aika yleismaailmallinen asia. Herättäähän Mannerheimin patsaskin täällä Tampereella melkoisesti keskustelua ja siinä on sentään kyse huomattavan paljon vanhemmista asioista.

Tänään Yle kertoi, että Venäjän Viron-polttoainekuljetukset uhkaavat katketa. Kaikille lienee selvä, että kyse ei ole satunnaisesta ilmiöstä ja vaikka olisikin, se olisi melkoisen uhkaava merkki EU:n polttoainehuollolle. Asiana tämä pitäisi noteerata hyvin korkealla EU:n päätöksenteossa. Venäjä on valmis kiristämään öljyllään. Itse pitäisin kaikista pahimpana skenaariona tilannetta, jossa Venäjä antaisi tilanteen kiristyä vielä nykyisestäkin. Tämä varmasti alkaisi heijastua öljynhintaan. Jos öljyn barrelihinta kohoaisi vaikkapa 80 dollariin nykyisestä noin 63:sta ja maailman öljynkulutus ei laskisi, voisi Kreml hyvinkin päätellä, että jännite ulkopolitiikassa on suorastaan Venäjän etu. Tämä olisi hyvin vaarallinen noidankehä.

Jos tämä kuulostaa mahdottomalta, on huomattava, että öljyn aikaisemmat hinnannousut eivät ole aiheuttanut kulutuksessa juurikaan joustoa. Sitä paitsi on olemassa yksi valtio, jolla on kokemusta tämänkaltaisesta kiristyksestä: Iran. Venäjän kohdalla panokset vain ovat – jos mahdollista – vieläkin suuremmat.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail