Ydinvoimasta

Tämän blogin tarkoitus oli alunperin lähinnä jäsentää ajatuksiani. Sitä se on tehnytkin. Lueskelin vanhempia juttujani ja totesin, että ydinvoimakantanikin vaatii päivittämistä. En nykyäänkään ole ydinvoiman fanaattinen vastustaja. Ymmärrän, että nykyiset voimalat ja viidenneskin varmasti tulevat pyörimään elinkaarensa läpi. En näe siinä kovinkaan paljoa pahaa. Sähkönsaanti on kuitenkin tärkeää ja en jaksa uskoa, että uraanin hinta tulee nousemaan kovin nopeasti. Vaikuttaakseen oikeasti ydinvoiman kannattavuuteen uraanin hinnan pitäisi nousta moninkertaiseksi, sillä voimalan kustannuksista raaka-aineen hinta ei ole mitenkään merkittävä.

Mielestäni ydinvoiman rakentaminen on kuitenkin Suomessa nykyään turhaa ja jopa hieman vastuutonta. Suomi voisi olla merkittävä peluri uusiutuvien energiamuotojen kehittämisessä. Onnekkaasti olemme sitä jo nytkin, vaikka viisaat hallituksemme eivät olekaan koskaan tukeneet vaikkapa tuulivoimateknologian kehitystä kunnollisilla tuilla. Maailman tuulivoimaloiden osista kuitenkin se noin 10 – 20 % tehdään Suomessa. Syy voisi olla vaikkapa se, että voimaloihin liittyy paljon esimerkiksi antenniteknologiaa hieman muistuttavia kysymyksiä. Pääasiassa meillä on kuitenkin ollut vain tuuria.

Tulevaisuudessa ei pitäisi luottaa tuuriin vaan tehdä selvää politiikkaa, jossa uusiutuvia energiamuotoja tuettaisiin selvällä rahalla. Jokainen energiapoliittinen teksti pitää myös muistaa päättää sanoihin: ”Usein unohdetaan, että aina voi myös säästää energiaa”.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail