Energiaratkaisu löytyy epämääräisestä blogista

Kasvihuoneilmiön vahvistuminen on valtavan suuri ongelma, jonka selvittämiseksi meillä on kamala kiire. Ikävä kyllä päättäjät eivät näe ongelman laajuutta lähellekään samalla tavalla kuin tiedemiehet. Skeptisin porukka pysyy hengissä lähinnä Yhdysvaltain kummallisen sisäpolitiikan vuoksi. Yhdysvalloissahan vastakkainasettelujen aika on ilmeisesti juuri nyt pahimmillaan. Pääasiallinen syy konservatiivien skeptisyyteen on se, etteivät liberaalit olisi vain samaa mieltä asiasta. Tietysti rahakin vähän näkyy.

Lisäksi uskon, että öljynhinta ei taatusti tule putoamaan kovin äkkiä. Viime vuoden alkupuoliskolla yritin vähän innostaa kavereita lyömään vetoa, että öljyn hinta olisi yli 70 euroa barrelilta vuoden 2006 alussa. Onneksi kukaan ei ottanut vetoa kovin vakavasti nimittäin olisin sen hävinnyt. Wikipedian (mielestäni yleensä ihan kohtuullisen luotettava lähde… Tästäkin pitäisi kirjoittaa) mukaan tuo raja meni rikki huhtikuussa. On tavallaan huolestuttavaa, että edes bensiinin korkea verotus, ei näytä paljoa vähentävän Euroopan kulutusta. Vaikuttaisi siltä, että olemme hyvin koukussa.

Mitä tässä nyt sitten pitäisi tehdä? Käyttää enemmän uusiutuvia energianlähteitä (aurinko, tuuli yms), vähentää yksityisautoilua, säästä energiaa ja rakentaa vähän lisää ydinvoimaa. Kaiken nykyisen päätöksenteon pitäisi tähdätä kasvihuoneilmiön minimointiin sekä öljyriippuvuuden katkaisuun. Kieltämättä uraaniriippuvuuteen vaihtaminen on suurinpiirtein sama asia kuin heroiinin vaihtaminen subutexiiin. Tämä vaihdos on kuitenkin mahdollinen toisin kuin täysi addiktion lopettaminen. Me globaalilla tasolla rikkaat emme ole luopumassa kaupallisesta romppeesta ihan noin vain.

Suomeen en kuitenkaan kaipaisi kuudetta ydinvoimalaa. Mielestäni meidän pitäisi nimittäin ruokkia suomalaisia uusituvien energialähteiden yrityksiä. Esimerkiksi suomalainen puuteollisuus on sijoittanut valtavan vähän rahaa uusien polttamoiden kehittelyyn, vaikka siihen olisi potentiaali. En usko, että tilapäisesti halpa ydinsähkö mitenkään lisäisi investointihaluja. Englannin keskustelua seuraillessa on tosin puhetta myös siitä, ettei ydinsähkö ole edes erikoisen halpaa. Tämä tuntuu minusta hieman uskamattomalta. Ydinsähkö ei todellakaan ole mikään kaiken ratkaiseva taikasauva niin kuin Kokoomus ajattelee. Mielestäni olisi tärkeä saada hiilidioksiidipäästöjen vähentämiseen tähtäävä energiaohjelma, johon sisältyisi myös ydinvoima.

Edellisiä hallituksia voi myös syyttää (1) täysin hävyttömästä energiapolitiikasta. Tällä hetkellä nimittäin tuomme yhden (ison) ydinvoimalan verran sähköä Venäjältä. Saa nähdä, mitä talvi pakkasineen tuo tullessaan…

(1) Typo korjattu 14.9. klo 23.19

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail