Suuret tavoitteet ovat seinä

Olen nyt noin viikon ajan yrittänyt miettiä täsmällisempiä teesejä tai määritelmiä ”teknovihreydelle”. Termi on minusta kiva, mutta en usko, että asia on määriteltävissä kovin täsmällisesti. Näyttäisi siltä, että ero ”tavalliseen” vihreyteen on pieni.
Hyvin fyysikkomaisesti yritin lähestyä ongelmaa aksiomaattisesti. Tämä lähestymistapa oli hyvin epähedelmällinen, sillä työkalut tavoitteeni saavuttamiseen ovat oikeastaan se oleellinen asia.

No luettelen nyt ”faktojani”. Ne on numeroitu keskustelun helpottamiseksi. Muuten niillä ei ole väliä.

1. Kaiken toiminnan päämärän tulisi olla nykyisten ja tulevien ihmisten kurjuuden minimointi.

Lähden tässä kurjuuden kautta siksi, että tulee selväksi, ettei tarkoitus ole saada suurinta osaa ihmisistä mahdottoman onnelliseksi aiheuttamalla pienelle osalle kurjuutta.

2. Kaikki tieteen ja teknologian kehitys on hyvä asia.

Tiede ja tekniikka etenevät niin arvaamattomasti, ettemme koskaan pysty sanomaan, onko joku tieto tulevaisuudessa arvokas. Suurin osa ihmisistä on valmis myöntämään, että lääketieteen kehitys on hyvä asia. En usko, että voimme rajata tutkimustamme näin pieneen sektoriin. Jokainen luonnontieteitä lukeva tietää, miten riippuvaisia toisistaan tieteet ovat. Toisaalta historian perusteella on minusta selvä, että tiede ja tekniikka ovat kuitenkin olleet pääasiassa hyvä asia.

3. Epätasa-arvoa yhteiskunnassa on vähennettävä.

Homot, naiset ja alkoholistien lapset kärsivät enemmän kuin muut. Siispä on vähennettävä heidän vastoinkäymisiään mahdollisimman paljon. Jos elämä nähdään kylmästi vain kilpailuna, täytyy lähtöviivan edes olla sama kaikille. Itse haluaisin irtautua kilpailuajatuksestakin, mutta se ei taida onnistua kaikilta (eikä välttämättä minultakaan).


4. Nykyisessä maailmantilanteessa yhteiskuntien pitäisi minimoida rajallisten resurssien käyttö.

Nykyinen tilanne on kovin toivoton. Meitä uhkaa ilmastonmuutos ja ehkäpä myös öljynpuute. Eksponentiaalinen kasvu ei ole kestävää, mikäli puhutaan fysikaalisista tuotteista. Bittejä voidaan siirrellä ihan loputtomiin eli en nyt tarkoita BKT:ta.

Niin ja oikea toiminta ei ole autoveron poisto (terveiset Kokoomukselle). Tällä hetkellä pitäisi panostaa rautateihin ja muuhunkin julkiseen liikenteeseen, eikä helpottaa autollisten ihmisten elämää, vaikka autot olisivatkin vähän vähemmän kuluttavia.

Ensi kerralla veroista… Kenties…

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail